CHP Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki açıklamalarını eleştirdi. Karatepe, enflasyonun piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini kabul eden Karahan’ın, ekonomik krizin varlığını görmezden gelmesinin ileride daha büyük ekonomik sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025'te sosyal yardımlara 651 milyar lira ayırdık Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025'te sosyal yardımlara 651 milyar lira ayırdık

Daralma endişesi

Karatepe, reel sektördeki daralmanın altı aydır sürdüğünü belirterek, Merkez Bankası'nın faiz politikalarının ekonomiyi dar boğaza soktuğunu söyledi. Yalçın Kartepe, ''Merkez Bankası'nın daha önce kasım ayında faiz indirimine gitmesi bekleniyordu. Ancak eylül ayı enflasyonunun yüzde 2,97 olarak gerçekleşmesi ve uluslararası finans kuruluşlarının faiz indirimlerinin 2025'e ertelenmesi gerektiği yönündeki görüşleri, yüksek enflasyonun daha uzun bir süre bizimle olacağını göstermektedir. Sayın Karahan'ın sıkı para politikalarının süreceği yönündeki açıklamaları, reel ekonomide beklenen daralmayı daha da derinleştirecektir. Sayın Başkan, 2024'te büyüme hedeflerinin beklentilerin altında kalacağını ifade etmekte, fakat büyüme potansiyelinin düşüklüğüne dair herhangi bir çözüm önerisi sunmamaktadır. Üretim, ihracat ve yatırımlardaki düşüş, reel sektörü ciddi şekilde zayıflatmaktadır. Sadece enflasyona odaklanarak faizleri yüksek tutmak, ekonomiyi dar boğaza sokarken, istihdamı ve tüketimi olumsuz etkilemektedir. Oysa uzun vadeli ekonomik kalkınma için güçlü bir üretim ve yatırım politikasına ihtiyaç vardır''dedi.

Sürdürülebilir büyüme için reform çağrısı

 Türkiye’nin büyüme potansiyelini harekete geçirecek ve enflasyonu kalıcı olarak düşürecek reformlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kartepe, ''

CHP olarak, Merkez Bankası yönetiminin ekonomik gerçekleri göz ardı etmesinin ağır bedelleri olacağını öngörüyor ve bu konuda uyarıyoruz. Ekonomimizin sürdürülebilir bir büyüme rotasına girebilmesi için hem para politikalarında hem de mali politikalarda köklü reformlara ihtiyaç vardır. Bugün kriz yok diyerek görmezden gelinen sorunlar, yarının çok daha derin ekonomik yaralarına dönüşecektir.

Merkez Bankası'nın geçici pansuman çözümleri, ekonomide yapısal bir iyileşme sağlamaktan çok uzaktır. Türkiye'nin büyüme potansiyelini harekete geçirecek, işsizliği azaltacak ve enflasyonu kalıcı olarak düşürecek kapsamlı bir reform paketine ihtiyacı vardır. Ancak bu reformlar yapılmadıkça, vatandaşlarımızın her geçen gün daha da yoksullaştığı gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız''diye konuştu.