SİYASET

CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Hatay’ın tarım sorunu çözülmeli

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, çiftçilerin kaygılarının ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Kara, tarım alanında yaşanan sorunların hem yerel hem de ulusal düzeyde gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Tarımdaki sorun: Plansızlık

Nermin Yıldırım Kara, “Hatay’ın tarlalarındaki bir küçülme, Türkiye’nin sofrasından eksilme demektir. Çiftçilerimiz, tarlalarını küçültmemek ve maliyetlerin altında borca düşmemek için seferber olmuş durumdalar. Tarım, bu kadar plansızlığı kaldıracak bir sektör değildir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, tarım alanında geçmişte daha fazla vurgulanan üretimin günümüzde azaldığını belirtti.

“Pamuğa beyaz altın denilmesinin sebebi var”

Kara, pamuğun “beyaz altın” olarak adlandırılmasının bir sebebi olduğunu vurguladı. Ulusal Pamuk Konseyi’nin 2023 yılı sektör raporuna göre, pamuk Türkiye’de buğdaydan sonra en yüksek verimliliğe sahip ürünlerden biridir. Hatay, 139 bin ton kütlü pamuk üretimiyle ulusal pamuk üretiminde 4’üncü sırada yer alıyor. Ancak, düşük taban fiyatları ve artan girdi maliyetleri, pamuk üreticilerinin sorunlarını derinleştiriyor.

Çiftçi borç batağında

Reyhanlı ilçesindeki çiftçilerin verdikleri çabanın karşılığını alamadıklarından ve borçlanmak zorunda kaldıklarından şikâyet ettiklerini belirten Kara, tüm pamuk tarlalarında benzer sorunların yaşandığını dile getirdi. Ulusal Pamuk Konseyi raporu, 1 kilogram kütlü pamuk üretim maliyetinin bir yıl içinde yüzde 68 arttığını ve maliyet-fiyat farkının çiftçilere zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Kara, yerli üretimi artıracak yeni bir tarım politikası oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Pamukta taban fiyat en az 30 lira olacak şekilde ayarlanmalıdır. Aksi takdirde, ‘beyaz altın’ sadece adından ibaret kalacak ve tüm değerini yitirecektir” dedi. 2004 yılında 6,4 milyon dekarlık alanda pamuk ekilirken, bu alanın 20 yıl içinde 4,7 milyon dekara düştüğüne dikkat çekti.