Bolu'da bir restoran müşterisi, kelle paça çorbasında tüy ve hayvan parçaları bulduğunu iddia ederek şikayette bulundu.

Çorbanın içinde çıkanlar pes dedirtti

Müşteri, çorbayı içemediğini ve restoranın durumu düzeltmek için herhangi bir adım atmadığını belirtti. Türkiye'nin dijital denetim platformlarından biri olan 'denetle!' X hesabından paylaşılana göre, Bolu'da bir çorbacıda, kelle paça çorbası sipariş eden bir müşteri, çorbasında tüy ve hayvan parçaları buldu. Müşteri, bu durumu restoran yetkililerine bildirdiğinde, çorbanın hayvansal içerikli olduğu ve bu durumun normal karşılanması gerektiği cevabını aldı. Müşteri, çorbayı içemediklerini ve değiştirilmesi yönünde bir teklif dahi almadıklarını belirterek, 'Midemiz bulandığı için çorbaları içemedik, değiştirmeyi bile teklif etmediler, hayvansaldır dediler,' şeklinde konuştu. Ayrıca, içemedikleri çorbalar için toplamda 360 TL ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Sokak lezzetleri çok tehlikeli olabiliyor

Uzmanlar sadece tavuk dönerin değil, sokak lezzetleri adı altında sunulan birçok ürünün ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtiyor. Bu ürünler arasında; tavuk döner, çiğköfte, balık ekmek, midye dolma, kokoreç, sucuk ekmek, kumpir, nohutlu pilav yer alıyor. Başta sokak tezgâhları olmak üzere, bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek adına akla gelmeyecek yöntemlere başvurduğu belirtiliyor. En sık kullanılan yöntemler; son kullanım tarihi geçmiş tavukların klor (çamaşır suyu) ile yıkanması, bayat et ve balıklara karbonmonoksit enjeksiyonu, dondurulup çözülmüş ürünlerin yeniden dondurulması, lezzet ve renk verici kimyasallar, et ve balık ürünlerinde baroks ve amonyak kullanımı ve bayatlayan un ve unlu mamullerin taze görünmesi için ağartıcılar konulması olarak sıralanıyor. Uzmanlar, en fazla zehirlenme vakasının Salmonella, E.Coli ve Listeria bakterileri sebebiyle meydana geldiğini ifade ediyor. Hafif seyreden vakalarda genellikle mide bulantısı, kusma ve ishal görülürken, ağır vakalar hastaneye yatış gerektirebiliyor ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Akıl almaz yöntemlerle insanların sağlığı tehlikeye atılıyor

Tavuk, balık veya diğer et ürünleri, bakteri ve kötü kokuyu gidermek için klorlu suya (çamaşır suyu) batırılıyor. Riskler: Klor, mide-bağırsak tahrişine, zehirlenmelere ve uzun vadede kanserojen etkilere yol açabilir.
Bayat et ve balıkların taze gösterilmesi Karbonmonoksit (CO) enjeksiyonu: Özellikle paketlenmiş balık ve kırmızı ette, rengi pembeleştirerek bayat ürünün taze görünmesi sağlanıyor. Sodyum sülfit/sorbat: Küflenmiş etler, kimyasallarla yıkanarak tüketime sunulabiliyor. Riskler: Gıda zehirlenmesi, alerjik reaksiyonlar ve uzun vadede organ hasarı.
Dondurulmuş ürünlerin tekrar tekrar çözülüp dondurulması Riskler: Bakteri üremesi (Salmonella, E. coli) ve gıda zehirlenmesi. Hazır gıdalarda renklendirici ve yapay tatlandırıcılar Riskler: Alerji, hiperaktivite, sindirim problemleri.
Bayat balık ve deniz ürünleri, boraks veya amonyakla yıkanarak taze gösteriliyor. Riskler: Karaciğer yetmezliği, zehirlenme.
Unun beyaz görünmesi için ağartıcılar, bayatlamaması için de sorbik asit katılıyor. Bu da mide rahatsızlıkları ve vitamin emilimini engelliyor.

Türkiye'nin yeri şaşırttı! Boşanma oranında zirvedeki ülkeler açıklandı Türkiye'nin yeri şaşırttı! Boşanma oranında zirvedeki ülkeler açıklandı

Kaynak: Haber Merkezi