İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen büyük depremin ardından, birçok bina ağır hasar gördü ve bazıları tamamen yıkıldı. Bu yıkımın ardından, özellikle orta hasarlı binalar için yeniden yapılması gereken evler konusunda büyük bir ekonomik çıkmazla karşılaşan depremzedeler için İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli bir adım attı. Belediyenin Halk Konut Projesi, hem depremzedelere hem de şehirdeki diğer sakinlere örnek teşkil etmeye devam ediyor.

Güvence sağlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremzedelerin kendi evlerini inşa edebilmeleri adına bir kooperatif modeli geliştirdi. Bu model sayesinde deprem mağdurları, konutlarını yapmak için güvence ve teknik destek alırken, hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Bayraklı Belediyesi, projeyi en iyi şekilde hayata geçirebilmek için tüm imkanlarını seferber etti. Ekonomik çıkmaz yaşayan depremzedeler, Halk Konut projesi sayesinde maliyetleri düşürmeyi başardı. Ayrıca, müteahhit karının ortadan kaldırılması ve KDV indiriminden yararlanılması gibi düzenlemelerle, inşaat maliyetlerinde yüzde 50’ye varan bir azalma sağlandı.

Dilber Apartmanı'nın yerine "Soyer Apartmanı"

Bayraklı'da yıkılan ve projenin ilk uygulaması olan Dilber Apartmanı'nın yerine yapılan yeni apartman, dikkat çeken bir gelişmeye sahne oldu. Depremzedelerin oluşturduğu kooperatif, inşa edilen yeni binaya, dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ismini verme kararı aldı. "Soyer Apartmanı" adı verilen bu bina, projenin sembol yapısı haline gelirken, sosyal medyada duyurulan bu gelişme büyük takdir topladı. Tunç Soyer, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “Dilber Apartmanı bu modelin ilk örneği ve sembol binasıdır. Devam ettirilmesi ve tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum. 30 Ekim depreminden sonra yıkılan Dilber Apartmanı yerine yapılan apartmana, büyük teveccüh göstererek 'Soyer Apartmanı' adını veren tüm kooperatif ortaklarına ve kat maliklerine sonsuz teşekkür ediyorum. Bana, hayatım boyunca unutmayacağım bir sürpriz ve gurur yaşattılar,” dedi.

Şeffaf ve hesap verilebilir bir model

Soyer, açıklamasında ayrıca, "Kentsel Dönüşümde Kooperatifçilik ve Halk Konut modeli ile müteahhit karı ortadan kaldırılmış ve KDV indiriminden yararlanılarak inşaat maliyetleri hak sahipleri için yaklaşık %50 düşürülmüştür. Hem belediye ve şirketlerinin hem de kooperatiflerin tabi olduğu mevzuatlar nedeniyle çift kontrol mekanizması kurulmuş, böylece rantı ortadan kaldıran, şeffaf, hesap verilebilir, kontrol edilebilir bir model ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verdi.

Çiğli Belediyesi işçileri Ankara'ya yürüyecekler Çiğli Belediyesi işçileri Ankara'ya yürüyecekler

Türkiye’ye örnek olacak bir proje

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Konut Projesi, depremzedelerin yalnızca ev sahibi olmalarını değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan daha güvenli bir yaşam sürmelerini amaçlıyor. İzmir’in Bayraklı ilçesinde gerçekleştirilen bu proje, Türkiye'nin her köşesinde benzer projelerin hayata geçirilmesine öncülük etme potansiyeline sahip.

Kaynak: Haber Merkezi