Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, küresel tedarik zincirlerinin dayanıklılığını artırmak için kritik uyarılarda bulundu.

21 Ocak 2025 tarihinde İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında "Belirsiz Zamanlarda Büyümeyi Bulmak" oturumunda konuşan Okonjo-Iweala, belirli sektörlerde aşırı yoğunlaşan tedarik zincirlerinin, dünya ekonomisi için tehlikeler oluşturduğuna dikkat çekti.

Küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi gerekli

Okonjo-Iweala, küresel ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğinin dayanıklı tedarik zincirlerine bağlı olduğunu vurguladı.

“Belirli sektörlerde tedarik zincirlerinin veya imalatın aşırı yoğunlaştığını gördük” diyen DTÖ Genel Direktörü, özellikle bazı sektörlerde üretimin ve tedarik zincirlerinin tek bir kaynağa bağımlı olmasının tehlike oluşturduğunu belirtti. Örneğin, dünya genelinde çip üretiminin yüzde 90’ının ve minerallerin yüzde 70’inin tek bir bölgede yapılmasının “normal olmadığını” ifade etti.

Aşı üretimi ve ihracatına dikkat çekti

Aynı şekilde, Covid-19 pandemisi sürecinde yaşanan tedarik zorluklarını hatırlatan Okonjo-Iweala, aşı üretiminin de bazı ülkelerle sınırlı olmasının dünya sağlık güvenliği açısından sorun oluşturduğunu belirtti.

Trump, ABD'de doğanlara vatandaşlık verilmesini kaldırabilir mi? Trump, ABD'de doğanlara vatandaşlık verilmesini kaldırabilir mi?

“Aşıların yüzde 80’inin 10 ülkeden ihraç edilmesi normal değil” şeklinde konuşan Okonjo-Iweala, küresel sağlık ve ekonomik krizlerdeki zorlukların aşılması için daha adil bir tedarik zinciri yapısının şart olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi