Küresel ısınma, gezegenimizi tehdit eden en büyük tehlikelerden biri olmaya devam ediyor. Son yıllarda artan sıcaklıklar, aşırı hava olayları ve buzulların erimesi gibi etkiler, tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan yeni bir rapor ise durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu ve acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Küresel ısınma tahminleri iki katına çıktı!
İngiltere Meteoroloji Ofisi (Met Office) öncülüğünde, ABD ve Çin dahil 10 ülkedeki iklim araştırmacıları tarafından yapılan modellemeye dayanan araştırma, küresel ısınmanın önceki tahminlerden iki kat daha hızlı gerçekleştiğini gösteriyor. Son on yılda, herhangi bir yılın 1,5 derece eşiğine ulaşma şansı yüzde 20 olarak tahmin edilirken, bu yeni değerlendirme ile risk yüzde 40'a yükseldi.
Paris İklim Anlaşması hedefleri tehlikede
Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmayı ve sınır hedefi 1,5 derece olarak belirlemişti. Ancak, WMO'nun raporu, bu hedeflere ulaşmanın giderek zorlaştığını gösteriyor. Met Office'ten kıdemli bilim insanı Leon Hermanson, "1,5 derece sınırına yaklaşıyoruz, henüz orada değiliz ama yaklaşıyoruz. Şu anda ihtiyacımız olan güçlü eylem için zaman tükeniyor" dedi.
Geçici artış olsa da tehlike büyük
Bilim insanları, önümüzdeki beş yıldan birinde sanayi öncesi seviyenin 1,5 derece üzerine çıkılsa bile, bunun geçici bir durum olabileceğini belirtiyor. Ancak, 1,5 derece eşiğinin aşılmasının ardından yaşanacak iklim değişikliği etkilerinin çok büyük olacağı konusunda uyarıyorlar. Birleşmiş Milletler'in 2018'deki iklim paneli raporuna göre, sera gazı emisyonlarında kesinti sözlerine rağmen, dünya 2050'ye kadar 3 derecelik bir küresel ısınma ile karşı karşıya.
WMO'dan acil eylem çağrısı!
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas, "Bu çalışma, yüksek düzeyde bilimsel becerilerle, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın alt hedefine ölçülebilir ve amansız bir şekilde yaklaştığımızı gösteriyor. Dünyanın sera gazı emisyonlarını azaltmak ve karbon nötrlüğünü sağlamak için taahhütlerini hızlı bir şekilde takip etmesi gereken bir başka uyandırma çağrısı” dedi. Rapor, Kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak olan COP26 zirvesinde sunulacak ve dünya liderlerinin iklim kriziyle mücadele konusundaki kararlılığını artırmayı hedefliyor.