İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, Türk lirası üzerine hazırladığı yeni analizinde TL’nin yatırımcılar açısından artık eskisi kadar cazip bir para birimi olmadığını vurguladı.

UBS stratejistleri, mevcut risk ortamı nedeniyle TL lehine yeni carry pozisyonlarına girmenin ya da mevcut pozisyonları artırmanın cazibesini yitirdiğini ifade etti. Raporda, Türkiye ekonomisine dair önemli kırılganlıklara dikkat çekildi.

TÜİK Nisan ayı enflasyonunu açıkladı: Mayıs ayı kira artışı belli oldu TÜİK Nisan ayı enflasyonunu açıkladı: Mayıs ayı kira artışı belli oldu

“TL lehine görüş hedefe ulaştı, küçük kârları topluyoruz”

UBS analistleri Tilmann Kolb ve Michael Bolliger’ın kaleme aldığı analizde, daha önce USD/TRY üç aylık forward satış pozisyonu ile ifade edilen Türk lirası lehine stratejinin vadesine ulaştığı ve küçük bir kazançla kapatıldığı belirtildi.

Raporda, “İşlemin başında 38,7 olan vadeli kur ile, şu anki 38,1 spot kur üzerinden yüzde 0,6’lık bir toplam getiri elde edildi. Bu da hedeflenen yüzde 3’lük kazancın oldukça altında kaldı” denildi.

“Yeni pozisyonlara girmenin çekiciliği azaldı”

UBS stratejistleri, TCMB’nin faiz kararı sonrası TL’nin vadeli piyasalarda fiyatlanan seviyelere yakın seyredeceğini öngörse de, mevcut koşullar altında lira lehine yeni carry trade pozisyonlarının çekiciliğinin azaldığını belirtti. UBS’nin bu kanaate varmasında dört temel gerekçe öne çıktı.

TL'nin cazibesini azaltan dört temel neden

UBS analistlerine göre Türk lirasının cazibesini azaltan başlıca unsurlar başlıklarla sıralandı.

Raporda yer alan başlıklar şöyle:

  • Döviz rezervlerindeki azalma. Mart ayından bu yana yapılan yoğun döviz müdahaleleri rezervleri önemli ölçüde zayıflattı. Yeni baskılar karşısında TCMB’nin hareket alanı daraldı.
  • Dolarizasyon eğilimi. Ocak ayından beri artan dövize yönelim, TL’ye olan güvenin zayıfladığına işaret ediyor. Mart ayındaki TL oynaklığı ve Nisan’daki ABD gümrük tarifesi şoku bu eğilimi hızlandırabilir.
  • Politika desteğinde azalma riski. Enflasyonla mücadele sürecinin zaman alması ve ekonomik aktiviteyi baskılaması, kamuoyunun mevcut ekonomi politikalarına desteğini azaltabilir.
  • Siyasi risk algısı. İç siyasi dinamiklerdeki belirsizlik ve iktidar-muhalefet çekişmesi, Türk varlıkları üzerindeki risk primlerinin yükselmesine neden olabilir.

UBS: TL’ye yatırım yapanlar daha temkinli olmalı

Raporun sonunda, mevcut koşullar altında yatırımcıların Türk lirasına yönelik stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiği vurgulandı

UBS, yüksek faiz ortamına rağmen TL'nin makroekonomik ve jeopolitik riskler nedeniyle cazibesini yitirdiğini ve yatırımcıların daha temkinli hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi