Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) tarafından açıklanan yeni rapor, dünya topraklarının büyük bir kısmının kuraklaşma tehdidi altında olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre, son otuz yılda dünya genelindeki toprakların büyük bir kısmı çoraklaşarak kalıcı hale geldi. Bu gelişme, çevresel ve ekonomik sorunları da beraberinde getirebilir.
Kurak alanlar 4,3 milyon kilometrekare genişledi
BM'nin verilerine göre, son 30 yılda dünya genelindeki kurak alanların 4,3 milyon kilometrekare arttığı ve bu alanın dünya karalarının yüzde 40,6'sını kapsadığı belirtiliyor. Bu durum, dünya genelinde tarım ve su kaynakları açısından ciddi tehditlere yol açmakta.
Özellikle su kaynaklarının azalmasıyla birlikte bazı bölgelerde sel ve fırtınalar gibi su kaynaklı felaketler yaşanmaya devam ediyor.
Sera gazı emisyonları azalmazsa, kuraklık artacak
Uzmanlar, sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda bu yüzyılın sonuna kadar yağışlı alanların yüzde 3'ünün daha kurak bölgelere dönüşeceğini öngörüyor.
Bu durum, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Batısı, Meksika'nın iç kesimleri ve Akdeniz Bölgesi gibi kuraklık riski taşıyan bölgelerde daha fazla etkili olabilir.