Dünya’daki yaşamın sona ermesi, insanlığın en büyük merak konularından biri. Chicago Üniversitesinden bir araştırma ekibi, bu konuya dair önemli bulgular elde etti. Güneş’in daha parlak hale gelmesinin, gezegenimizin karbon döngüsünü bozarak yaşamın sonunu hazırlayabileceğini söylendi. Ancak bu süreç, milyonlarca yıl sürecek ve insanlık doğru adımları atarsa bu süreci erteleyebilir.

Toyota Avrupa, 2024'te rekor satışa ulaştı Toyota Avrupa, 2024'te rekor satışa ulaştı

Güneş'in değişen parlaklığı ve etkileri

Chicago Üniversitesi’nden jeofizik uzmanı R.J. Graham ve ekibi, Güneş’in zamanla daha parlak hale gelmesinin Dünya üzerindeki yaşamı nasıl etkileyeceğine dair kritik bulgulara ulaştı. Güneş'in ısınması, Dünya’nın karbon döngüsünü bozarak bitkilerin fotosentez yapamayacak hale gelmesine neden olacak. Bu durum, bitkilerin yok olmasına ve bunun sonucunda diğer yaşam formlarının da yok olmasına yol açacak. Ancak, bu değişim 1,6 ila 1,86 milyar yıl sonra gerçekleşecek.

Bitkiler ve hayvanlar üzerindeki uzun vadeli etkiler

Güneş’in parlaklığının artması, bitkilerin hayatta kalmak için gerekli karbon seviyesini sağlayamamalarına yol açacak. C3 bitkileri yok olurken, C4 bitkilerinin hayatta kalması için ise 500 milyon yıl daha zamanları olacak. Bitkilerin yokluğu, onlara bağımlı olan hayvanların da yok olmasına neden olacak. Oksijen seviyesinin azalmasıyla birlikte, yalnızca oksijensiz ortamda yaşam sürebilen mikroplar kalacak.

İnsanlık için iyi haber: uzun bir zaman var

Bu süreç, insanların yaşamlarını doğrudan tehdit etmiyor. Çalışma, Dünya’daki yaşamın sonlanmasının çok uzun bir zaman diliminde gerçekleşeceğini gösteriyor. Ancak, bu olayın gerçekliği, insanlığın iklim krizini nasıl yöneteceğine bağlı. Bilim insanları iklim değişikliğini engellenebilirse, bu sürecin daha da uzayabileceğini söylüyor.

Kaynak: Haber Merkezi