Ticaret Bakanlığı, elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında yapılan yeni düzenlemeyle, '6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' kapsamında belirlenen idari para cezalarının yeniden değerleme oranında artırıldığını açıkladı. 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak yeni idari para cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2024 yılı için belirlenen yüzde 43,93 oranında artırılacak. Bu değişiklik, ticaretin daha adil ve düzenli hale gelmesini sağlamayı hedefliyor.
Güncel ceza tutarları
Haksız ticari uygulamalara ceza: Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının ticari faaliyetlerini veya ekonomik davranış biçimlerini önemli ölçüde bozan uygulamalarda bulunan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara, her bir hizmet sağlayıcı için 22 bin 807 TL ile 228 bin 071 TL arasında idari para cezası uygulanacak.
Sözleşme değişikliklerine ceza: Elektronik ticaret hizmet sağlayıcısının aleyhine olacak şekilde sözleşme hükümlerini tek taraflı değiştiren veya geçmişe yönelik değişiklik yapan hizmet sağlayıcılara, aynı tutarda cezalar uygulanacak.
Ödememiş borçlara ceza: Süresi içinde ödeme yapmayan elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları için cezalar, 22 bin 807 TL’den başlayarak 30 gün sonrası için ödenmeyen tutarın 2 katı kadar artırılacak.
Tek taraflı fiyat değişikliklerine ceza: Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, ürün fiyatında tek taraflı değişiklik yapmak veya kampanyalı mal ve hizmet satışına zorlamak gibi uygulamalarında 1 milyon 140 bin 357 TL’ye kadar ceza ödeyecek.
Sözleşme hükümleri yetersizliğine ceza: Bakanlık tarafından yapılan uyarılara rağmen, aracılık sözleşmesinin açık ve anlaşılır olmasını sağlamayan hizmet sağlayıcılara 22 bin 807 TL ceza kesilecek.
Bilgi ve belge sunmayanlara ceza
Bakanlık tarafından istenilen bilgi ve belgeleri sunmayanlara da idari para cezaları getirildi. Bu cezalar, 114 bin 035 TL ile 570 bin 178 TL arasında değişiyor.
Erişim engellemeye kadar gidebilecek cezalar
Lisanssız faaliyet gösteren veya lisansını yenilemeyen elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına, 22 milyon 807 bin 147 TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Aykırılığın 60 gün içinde giderilmemesi durumunda, ceza miktarı 45 milyon 614 bin 295 TL’ye çıkacak. Bu süre içinde de aykırılığın giderilmemesi halinde, 91 milyon 228 bin 591 TL ceza kesilecek. Aykırılığın giderilmemesi durumunda, bakanlık tarafından ilgili internet adreslerine içerik çıkarma ve erişim engelleme kararı alınabilecek.