Efemçukuru Altın Madeni Su Sıkıntısına Sebep Olabilir

Avukat Ali Arif Cangı anlatıyor

Sondaj Çalışmaları

Cangı, bölgede sürdürülen sondaj çalışmalarının çevresel etkilerinin yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurulara verilen yanıtların eksik ve tatmin edici olmadığını ifade eden Cangı, madenin genişletilme aşamasında olduğunu ve bu durumun yeraltı su kaynakları için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Yeraltı Sularına Etki

Cangı, altın madeni faaliyetlerinin yeraltı su kaynaklarını kurutabileceğini ve bu durumun bölgeye ciddi zararlar verebileceğini belirtti. Ayrıca, cevherin zenginleştirilmesi sürecinde kullanılan kimyasallar ve bu süreçte ortaya çıkan ağır metaller konusunda uyarıda bulundu. Yüzeye çıkan pasaların ağır metal kirliliğine yol açabileceğini ve bunun çevre ve halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Çamlı Barajı Projesi

Çamlı Barajı üzerine konuşan Cangı, barajın Efemçukuru madeni nedeniyle uzun süredir inşasına izin verilmediğini ve bu durumun doğrudan altın madeniyle ilişkili olduğunu söyledi. İzmir'in su ihtiyacının büyük ölçüde Gördes Barajı'ndan sağlanan suya bağlı olduğunu ve bu barajın da gereken kapasitede su sağlayamadığını belirtti.

 

(izgazete)

0 Yorum

Yorum Gönder