İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden (İKÇÜ) Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Ege Denizi’nde deniz suyu sıcaklığının 28-29 derecelerden 15 dereceye kadar gerilemesiyle birlikte egzotik balık türlerinin sayısında önemli bir azalma yaşandığını ifade etti. Irmak, bu durumun balıkların soğukkanlı yapıları ve sıcaklık değişimlerine verdikleri tepkilerle ilişkili olduğunu vurguladı.
"Egzotik türler su sıcaklığı nedeniyle bölgeden uzaklaşıyor"
Ege Denizi’nde genellikle görülen balon balığının iki türü, domuz balığı, aslan balığı, sokkan ve yarım gaga gibi egzotik türlerin, serinleyen sular nedeniyle bölgeden uzaklaştığını belirten Dr. Irmak, "Egzotik türler sıcak denizlerden geldikleri için sıcak suları sever. Ege Denizi’nin daha serin olması bu türlerin girişini sınırlandırıyor" dedi.
"Ege Denizi'nde su sıcaklığı düşük"
Kızıldeniz’e bağlantısı bulunan Süveyş Kanalı’nın, egzotik ve işgalci türlerin Akdeniz ve Ege Denizi’ne geçişinde önemli bir köprü görevi gördüğünü belirten Dr. Irmak, "Akdeniz’deki su sıcaklıkları yüksek olduğu için egzotik türler burada daha fazla görülüyor. Ancak Ege Denizi, daha serin sulara sahip olduğu için bu türlerin sayısı burada daha düşük" diye konuştu.
Körfez kirliliği ve sıcaklık etkisi
Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek olmasının körfez kirliliğinin etkilerini artırdığına dikkat çeken Dr. Irmak, kıyı bölgelerdeki nüfus yoğunluğunun ve su sıcaklığının, oksijen seviyesini düşürdüğünü vurguladı. "Özellikle Bayraklı ve Turan bölgelerinde yaşanan balık ölümleri, deniz suyu sıcaklığının 28-29 derecelerden 15 dereceye kadar düşmesiyle azalmaya başladı" ifadelerini kullandı.
“Egzotik türler azalıyor, yerel ekosistem kendini toparlıyor”
Denizlerdeki sıcaklık değişimlerinin ekosistem üzerindeki etkilerine dikkat çeken Dr. Irmak, "Balıklar soğukkanlı canlılardır ve bünyelerine uygun olmayan ortamlardan uzaklaşırlar. Ege Denizi’nde su sıcaklıklarının düşmesi, yerel ekosistemin toparlanması için bir fırsat sunuyor" değerlendirmesinde bulundu.