Ege Üniversitesi'nde ilginç gelişmeler olmaya devam ediyor.
Öğrencilerin iddiaları
Evrensel'in haberine göre Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Oğuz Bayraktar, Fakültenin Dekanı Bahattin Tanyolaç tarafından, mobbinge uğradığını ileri sürmesinin ardından, Ege Üniversitesi'nde mobbinge uğradıklarını belirten öğrenciler, yürütülen disiplin soruşturmasının, 1,5 yıldır sürdürdükleri hukuki ve sosyal mücadeleye rağmen, dikkat çekici bir zamanlamayla kapatıldığını ifade etti. Soruşturma sırasında uğradıkları mobbing ile ilgili sayısız delil sunduklarını belirten öğrenciler, "Soruşturma sırasında tanıklar da dinlendi. Ders ortamında ve sosyal çevrede sistematik baskıya maruz kaldığımızı belgelerle ortaya koyduk. Ancak rektörlük, bu açık kanıtlara rağmen lehimize bir adım atmak yerine dosyaları uzun süre beklemeye aldı" dedi. Bu süre zarfında yalnızca akademik ortamda değil, ailelerine kadar ulaşan suç duyuruları ve tehditlerle de karşılaştıklarını belirten öğrenciler, "Yapılan suç duyuruları savcılık tarafından takipsizlikle sonuçlandı. Mahkeme, Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç'ın itirazlarını kesin olarak reddederek öğrencinin şikâyetinin ‘isabetsiz olmadığına’ karar vererek anayasal dilekçe hakkını vurguladı. Fakat rektörlük, bu yargı kararını da dikkate almayarak taleplerimizi cevapsız bıraktı" diye ifade etti.
Öğrencilerin randevu talepleri sonuçsuz kaldı
Yaptıkları CİMER başvurusunun bile mobbinge dönüştüğünü ifade eden öğrenciler, "ani baskınlarla" ders sırasında "tehdit" edildikleri bilgisini paylaşırlarken, "anayasal" haklarının engellendiğini, bu yaşananlara Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün göz yumduğunu bütün olarak eğitim haklarının ihlal edildiğini iddia etti. Öğrenciler yaklaşık 1.5 yıldır randevu talep ettiklerini, hukuki süreç başlamadan önce dahi randevu taleplerinin rektörlük tarafından yanıtsız bırakıldığını, hukuki sürecin ardından da bu kez "yasal süreç devam ediyor" gerekçesiyle randevu taleplerinin reddedildiğini aktardı.
Ege Üniversitesi rektörlüğü konunun neresinde?
Rektörlüğün, sosyal medya üzerinden öğrenci odaklı bir imaj çizmeye çalışırken, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak'ın bir sosyal medya paylaşımının altına "Ah hocam keşke gerçek hayatta da öğrencileri bu kadar önemseseniz..." yorumunu yapan öğrencinin de yorumunun birkaç saat içinde engellendiğini belirtti. Öğrenciler mobbing ile ilgili yaklaşık 1.5 yıldır süren Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç hakkındaki disiplin soruşturmasının tüm delillere rağmen Rektörlük makamının yönlendirmesi ile kapatıldığını aktardı. Soruşturmanın kapatılmasını, "Tanyolaç koruma altına alındı" şeklinde değerlendiren öğrenciler; "İzmir 2. Aile Mahkemesi, bir öğrenci için, Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç hakkında ‘koruma kararı’ verdi. Öğrenci, bu karar doğrultusunda üniversiteye Tanyolaç'ın derslerden ‘uzaklaştırılması’ yönünde talepte bulundu. Ancak bu talebe cevap verilmeden, disiplin dosyası hızla kapatıldı. Tüm delil ve tanıklara rağmen dosyanın ani şekilde usulsüz bir şekilde kapatılması, Ege Üniversitesi rektörlüğünün Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç'ı koruduğu yönündeki iddiaları güçlendirdi. Bu şekilde eğitim hakkının zedelendiği ve eleştiriye kapalı bir yönetim anlayışının sürdüğü yönünde kamuoyunda ciddi bir algı oluştu" vurgusu yaptı.