Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akkaya'nın geliştirdiği NARNIA (Neurovascular Coupling and Neuronal Infraslow Activity) başlıklı araştırma projesi, Avrupa Birliği'nin en prestijli fonlarından biri olan Ufuk Avrupa – Marie Sklodowska Curie Aksiyonları tarafından desteklenmeye değer bulundu. Dr. Akkaya'nın araştırması, beynin sağlıklı işleyişinde kritik öneme sahip nörovasküler eşleşme ve serebral otoregülasyon arasındaki ilişkiyi yenilikçi görüntüleme yöntemleriyle çözmeyi amaçlıyor. Bu araştırma, beyin hastalıklarının daha iyi anlaşılması ve tedavisinde önemli bir adım olabilir.

Ege Üniversitesi'nden uluslararası başarı

Dr. İbrahim Akkaya, araştırma projesinin amacını, serebral otoregülasyon ve nörovasküler eşleşme arasındaki ilişkinin, gelişmiş görüntüleme teknolojileri kullanılarak incelenmesi olarak açıklıyor. Akkaya, beyin aktivitesinin sürdürülmesinde ve hasarların önlenmesinde bu ilişkinin büyük bir rol oynadığını vurguluyor. Proje kapsamında, grafen bazlı çözelti ile kapılı alan etkili transistörler (gSGFET) ve yüksek-yoğunluklu Benek Zıtlık Tomografisi kullanarak, beynin hemodinamik ve nöronal aktivitelerini yüksek çözünürlükle inceleyecek bir sistem geliştirilecek. Akkaya'nın bu projeyle beyin hastalıkları ve nörovasküler bilimlerde önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi destekleyen üniversitenin uluslararasılaşma misyonunun önemli bir örneği olarak değerlendirdi. Budak, Akkaya ve ekibini tebrik ederek, "Bu tarz projeler, üniversitemizin uluslararası alandaki gücünü ve bilimsel katkılarını daha da güçlendirecektir" dedi.

İzmirli kadınların başarısı: Evde başlayıp dünya çapında tanınan markalar İzmirli kadınların başarısı: Evde başlayıp dünya çapında tanınan markalar

İnovasyon ve bilimsel iş birliği

Dr. İbrahim Akkaya, İspanya'nın Barcelona şehrinde bulunan Fotonik Bilimler Enstitüsü'nde araştırmalarını sürdürecek. Akkaya,"Projemiz, nörogörüntüleme teknolojilerindeki devrim niteliğindeki ilerlemelere rağmen hâlâ net olmayan nörovasküler etkileşimleri çözmek amacıyla önemli bir adım atıyor. Geliştirdiğimiz çoklu-modalite görüntüleme sistemi, dünya çapındaki bilim insanlarına yeni araştırma fırsatları sunacak" ifadelerinde bulundu. Akkaya, bu projeyle sadece Ege Üniversitesi'nin bilimsel iş birliklerini değil, aynı zamanda beynin işleyişine dair yeni ufuklar açmayı hedefliyor. Proje, nörovasküler bilimler alanında bilimsel gelişmelere katkı sağlarken, beyin hastalıklarının tedavisinde yenilikçi çözümler geliştirilmesine zemin hazırlayacak.

Kaynak: Haber Merkezi