İZMİR

Ege'de dere yataklarından dört baraj hacminde tortu çıktı

DSİ, İzmir, Manisa ve Uşak’ta dere temizlik çalışmalarıyla 1 milyon 383 bin m³ rüsübat çıkararak taşkın riskine karşı önlem aldı. Çıkarılan rüsübatın miktarı dört barajın gövde hacmine eşit.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, kış aylarında taşkın riskini azaltmak için İzmir, Manisa ve Uşak illerinde kapsamlı dere temizlik çalışmaları gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında yaklaşık 100 kilometrelik nehir yatağı düzenlendi, 1 milyon 383 bin m³ rüsübat temizlendi. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu miktarın dört barajın gövde hacmine denk geldiğini belirterek çalışmaların önemine dikkat çekti.

“Taşkın riski azaltıldı”

Genel Müdür Mehmet Akif Balta, “Ege’de kış aylarında taşkın riski artıyor. Bu nedenle Bakırçay Nehri, Menemen Ovası, Nif Çayı, Gediz Nehri, Alaşehir Çayı ve Uşak Banaz Çayı gibi önemli bölgelerde yoğun bir mesai harcadık. Dere yataklarından çıkarılan rüsübat miktarı, Tire Dereli, Bergama Seklik, Akhisar Çamönü ve Alaşehir Horzum Alayaka barajlarının gövde hacimlerine eşit. Bu, taşkın riskini azaltmak için yaptığımız çalışmanın ne kadar kritik olduğunu gösteriyor” dedi.

100 kilometrelik hat düzenlendi

DSİ ekipleri, nehir yataklarında 100 kilometrelik düzenleme çalışması yaparken, 99 kilometrelik çalışma ve bakım yollarını da tamamladı. Balta, bu çalışmaların halkın can ve mal güvenliği için kritik olduğunu belirterek vatandaşlara dere yataklarının temiz tutulması konusunda çağrıda bulundu.

“Nehirleri korumak herkesin görevi”

Dere ve nehir yataklarının büyük ölçüde insan eliyle tıkandığını ifade eden Balta, “Maalesef ‘Nasılsa su alır götürür’ düşüncesi hâkim. Ancak bu yanlış bir algı. Evsel ve sanayi atıkları nehirleri tıkıyor, taşkınlara sebep oluyor. Vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” diyerek halkı uyardı.

Dört barajlık temizlik

Çıkarılan rüsübat miktarını baraj gövdeleriyle kıyaslayan Balta, “Bu yıl İzmir, Manisa ve Uşak’tan çıkardığımız rüsübat miktarı, dört barajın toplam hacmine eşit. Bu, sürdürülebilir su yönetimi ve taşkın risklerini azaltmak adına ne kadar büyük bir iş yaptığımızı ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.