Ege mutfağının eşsiz tatlarından biri olan kabak çiçeği dolması, güzelliği kadar zorluğuyla da biliniyor. Atalarımızın “Her güzelliğin bir zorluğu var” sözü, bu geleneksel lezzeti tarif ederken anlam kazanıyor. Kabak çiçekleri, sabahın erken saatlerinde, güneş henüz doğmamışken tek tek toplanıyor. Eğer çiçekler gün doğumuna kalırsa hemen kapanıyor ve dolmaya uygun olmaktan çıkıyor. Bu mahcup çiçekleri toplamak yetmiyor; tohumlarını da özenle temizlemek gerekiyor. İçindeki tohumlar çıkarılmadığında dolmanın tadı acılaşıyor ve tüm emek boşa gidiyor.
Parmak ısırtan lezzetin sırrı: Mevsiminde tazelik
Tadı damaklarda iz bırakan kabak çiçeği dolmasının sırrı, mevsiminde toplanan taptaze çiçeklerde saklı. Haziran ve ağustos ayları arasında Ege pazarlarında bulunabilen bu çiçekler, Egeli kadınların ellerinde zeytinyağlı bir lezzet şölenine dönüşüyor. Genellikle zeytinyağlı olarak yapılan dolmanın, kıymalı bir versiyonu da mevcut.
Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması tarifi
Malzemeler
20-25 adet kabak çiçeği
1,5 su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
Yarım demet dereotu
2-3 orta boy domates
2 baş kuru soğan veya taze soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım limon
1 çay bardağı zeytinyağı
Pişirirken ek malzemeler
Yeterince su
Bir tutam tuz ve şeker
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Çiçeklerin içindeki tohumları çıkararak temizleyin.
Pirinçleri bol suyla yıkayın. İnce doğranmış domates, soğan ve yeşillikleri pirinçle karıştırarak iç harcını hazırlayın. Karışıma tuz, karabiber ve toz şekeri ekleyin.
Kabak çiçeklerinin içine hazırladığınız harçtan birer kaşık doldurun. Dolmanın ağızlarını hafifçe kapatarak tencereye dizin.
Üzerine yeterince su ekleyin ve bir tutam tuz, şeker ve zeytinyağını ilave edin. Kısık ateşte çiçekler yumuşayıncaya kadar pişirin.