Türkiye’deki emeklilik sistemine dair önemli düzenlemeler milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Özellikle 2008 sonrası sigortalı olanlar için emeklilik hesaplamalarında ve maaş kesintilerinde farklılıklar bulunuyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, çalışan emekliler için maaş kesintileriyle ilgili önemli detayları Milliyet’e verdiği röportajda açıkladı.
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) nedir?
Emin Yılmaz, "Sosyal Güvenlik Destek Primi, belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak emekli olan sigortalıların, hizmet akdine tabi çalışmaları durumunda işverenlerinden alınan primdir" dedi. Özel sektörde çalışan emekliler için maaşları kesilmezken, SGDP kesintisi yapılmaktadır.
Şirket ortağı veya esnaf olan emekli maaşı kesilir mi?
Yılmaz’a göre, "Emekli olup şirket ortağı veya esnaf olanların maaşında herhangi bir kesinti yapılmaz. 2016 yılından önce bu tür kesintiler vardı, ancak o tarihten sonra bu uygulama kaldırıldı."
Kamuda çalışan emeklilerin maaşı nasıl etkileniyor?
Emin Yılmaz, "Kamu kurumlarında çalışan emeklilerin maaşı kesilmektedir. Ancak özel sektörde çalışanlar için yalnızca SGDP kesintisi uygulanmaktadır." diyerek önemli bir ayrımı vurguladı.
2008 sonrası sigortalıların emeklilik şartları değişti
2008 sonrası sigortalı olanların emeklilik yaşları, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60’tan başlayarak 7200 prim günü şartıyla 65 yaşına kadar çıkabiliyor. Bu kişiler, çalışmaya devam ettiklerinde emekli maaşları kesilmektedir.
2008 sonrası ilk emekliler ne zaman emekli olacak?
Yılmaz, konuyu iki örnekle açıkladı:
Örnek 1: 1969 doğumlu, Ekim 2008'de sigortalı olan bir erkek, 60 yaşında emekli olacak ve 2029’da emekli olacak.
Örnek 2: 1990 doğumlu bir erkek, 60 yaşına 2050 yılında ulaşacak ve emekli olabilmesi için bu tarihe kadar beklemesi gerekecek.