EKONOMİ

Emeklilik yaşı ve aylık bağlamada ne değişecek? Sosyal sigorta sistemi değişiyor!

Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 programında, sosyal güvenlik sisteminde yenilikler hedefleniyor: Emeklilik yaşı, yaşam süresindeki artışa göre yeniden düzenlenirken, hibrit ve kısa süreli çalışma gibi esnek modellerin sosyal güvenlikle entegrasyonu sağlanacak. Esnafa ve çiftçilere yönelik özel sigorta programları da gündemde.

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı'nın 2025 programında sosyal sigorta sistemine dair atılacak yeni adımlar arasında aylık bağlama sisteminin değişimi ve emeklilik yaşının yeniden düzenlenmesi bulunuyor.

Yeni sistem, çalışanların istihdamda daha uzun süre kalmalarını teşvik edecek ayrıca hibrit, kısa süreli ve uzaktan çalışma modellerinin uygulanmasına geçilecek.

Emeklilik yaşında artış sinyalleri

Türkiye gazetesinin haberine göre, 2025 programında sosyal güvenlikte atılacak adımlardan söz edilirken bir detay yer aldı. Söz konusu detaya göre, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla gelecek yıl emeklilik yaşı gözden geçirilecek.

Programda, emeklilik yaşının “doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa” uyumlu olarak tespit edileceği ve otomatik ayarlanacağı aktarıldı. Doğuşta beklenen yaşam süresi son sosyal güvenlik revizyonunun yapıldığı 2000’lere göre arttığı için emeklilik yaşının da buna bağlı olarak artması öngörülüyor.

Aylık bağlama sistemi değişecek

Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde tekrar düzenlenecek.

Hibrit çalışma nasıl olacak?

Dijitalleşmenin getirdiği yeni çalışma biçimlerinin sosyal güvenlik sistemiyle entegrasyonu için gerekli hukuki ve teknik altyapının oluşturulmasına yönelik hazırlıklar sona erecek.

Sosyal güvenlik uygulamalarının esnek çalışma modelleriyle, özellikle kısmi süreli çalışma ile uyumunun güçlendirilmesi sağlanacak. Kısa çalışma, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma gibi esnek iş modellerinin sosyal güvenlik sistemine entegrasyonu üzerine çalışmalar yapılacak.

Esnafa, çiftçiye özel sigorta modeli

Bunun yanı sıra, programda “prim tabanının genişletilmesi kapsamında, düşük gelirli esnaf, sanatkâr, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacağı” belirtildi. Bu kapsamda, “düşük gelirli esnaf, sanatkâr, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplar için mikro sigorta programları” geliştirilecek.