Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayına dair Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımlayarak, gıda ve temel mal gruplarında yıllık enflasyonun arttığını ancak diğer ana gruplarda yavaşladığını bildirdi. Raporda, para politikasının etkilerinin hissedildiği alanlarda enflasyonun daha ılımlı bir görünüm sergilediği ve enflasyon kompozisyonunun dikkat çekici değişiklikler gösterdiği ifade edildi.
Geçici arz koşulları ve temel mal enflasyonu
Rapora göre, geçici arz koşulları ve para politikası dışında kalan işlenmemiş gıda fiyatları, özellikle taze meyve ve sebze grubu kaynaklı olarak ekim ayında yüksek bir artış gösterdi. Taze meyve-sebze dışı gıda fiyatlarında ise aylık enflasyon yüzde 1,29 olarak daha düşük seyretti. Temel mal grubunda ise, mevsimsel etkilerle yükselen giyim ve ayakkabı fiyatları artış gösterirken, diğer temel mal gruplarında fiyat artışlarının yavaşladığı kaydedildi.
Hizmet enflasyonunda düşüş
Ekim ayında hizmet fiyatları yüzde 1,95 oranında artış gösterse de grup yıllık enflasyonu 3,14 puan azalarak yüzde 69,78’e geriledi. Ulaştırma, kira ve lokanta-otel gibi alt gruplarda mevsimselliğin etkisiyle fiyat artışlarında yavaşlama gözlemlendi. Özellikle eğitim ve ulaştırma gibi alanlarda ekim ayında yaşanan fiyat düşüşleri, genel hizmet enflasyonuna olumlu katkıda bulundu.
Üretici enflasyonundaki gelişmeler
Üretici fiyatları ekim ayında daha ılımlı bir seyir izleyerek, yıllık üretici enflasyonunda düşüş eğilimini sürdürdü. Mevsimsellikten arındırılmış verilerde üretici fiyatlarındaki ana eğilimin yavaşladığı kaydedildi. Tüketici enflasyonuna bakıldığında, B endeksinin yıllık değişim oranı yüzde 47,10’a, C endeksinin ise yüzde 47,75’e düştü.