Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle el sıkışmasının ardından gelen "yeni çözüm süreci" tartışmaları hakkında açıklamalarda bulunuldu. Erdoğan, Bahçeli'nin çağrısının ulusal demokrasi mücadelesi için anlamlı olduğunu belirtti.
Uzlaşma ve diyalog çağrısı
Erdoğan, Bahçeli'nin davranışını, Türkiye'nin siyasi yapısının uzlaşmasını ve diyalog gelişiminin önemini vurgulayan bir adım olarakdi. Erdoğan, “Biz sayın Bahçeli'nin ortaya koyduğu tavrı ülkemizin demokrasi mücadelesi için olumlu ve anlamlı buluyoruz. Sayın Bahçeli, Türkiye'nin siyasi yapısında uzlaşma ve diyalog çağrısının önemine burada bir vurgu yapıyor. Dolayısıyla sayın Bahçeli'nin bu attığı adım bir kenara konulamaz” dedi. Siyasetin düzensiz ülke meselelerinin geniş bir mutabakatle devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Siyasetimizin temelinde, ülke meselelerinin geniş bir mutabakatla çözülmesi, toplumun farklı kesimlerinin de sürece dahil edilmesi yatıyor. Türkiye’de terör yöntemleri ile bir yere varılamayacağı çok nettir. Bölgemizdeki gelişmelere bakıldığında, ülkemizdeki huzur ve barış iklimini tahkim etmek, herkes için en hayırlısıdır” ifadesini kullandı.
Yeni anayasa ihtiyacı
Cumhurbaşkanı, yeni anayasa döngüsünün da birlikte yürütüldüğünü belirterek, “Bu adımları atanların sayısı çoğaldıkça da inşallah yeni anayasa konusunda toplumsal mutabakatın tabanını genişletebiliriz”. dedi. Erdoğan, Türkiye'nin huzur ve birliğini arttırmak amacıyla siyasi alanını genişletmeye çalıştıklarını ifade etti. “Demokrasiyi güçlendirin her adıma desteğimiz tamdır” diyen Erdoğan, iradelerini demokrasi dışı odaklara teslime yönelik bir yaklaşım olmadığını belirtti.
Terörle mücadele vurgusu
Erdoğan, Türkiye'nin terörün her türlüsüyle mücadele etmeye başladığını belirterek, “Meseleleri terörün devre dışı bırakılmasının ortadan kaldırılmasıya ise her zaman varız. Çünkü biz siyaseti, refahını ve milletimize hak ettiğimiz kaliteli hizmetleri sunmak için çalışıyoruz” dedi. Erdoğan, “Türkiye'nin ayağına darbecilerin taktığı prangaları söküp atmanın yolu, kapsayıcı, adil, sivil, özgürlükçü bir anayasa yapılıyor” şeklinde konuştu.
Ne olmuştu?
İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze operasyonunun ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesi, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini hareketlendirdi.
“İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan’a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir" dedi.
"İç cephe" vurgusu
Erdoğan, aynı konuşmasında, "iç cephe" vurgusu yaparak, “Fitne girişimleri karşısında millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam tutmaya gayret ediyoruz. Bugün, İsrail saldırganlığı karşısında, içeride ve dışarıda çatışma alanlarının değil, uzlaşma alanlarının öne çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bahçeli'den DEM Parti ile tokalaşma
Erdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama yılı açılışında sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek, milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli, DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, "Yeni bir döneme giriyoruz. Ülkemizde barışı sağlamak lazım" diyerek, "Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun gelin teröre cephe alın gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin teklifidir. Biz gelişi güzel keyfe keder, can sıkıntısından anlık dürtülerle dümenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. DEM’e düşen sorumluluk uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir" açıklamasında bulundu.
DEM Parti'den açıklama
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli'nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, "Bu konularda atılacak adımları biz de izleyeceğiz hep beraber. Buradaki normalleşme midir, iç barış mıdır; kavramı, ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey Türkiye’deki bütün bu sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor" şeklinde değerlendirdi.