GENEL

Erol Günaydın kimdir?

1933’te Trabzon’da doğan Erol Günaydın, tiyatrodan sinemaya, meddahlıktan seslendirmeye uzanan kariyeriyle Türk sanat hayatına damga vurdu. Usta sanatçı, 2012 yılında hayata veda etti.

Abone Ol

Türk tiyatro ve sinemasının en kıdemli isimlerinden biri olan Erol Günaydın, 16 Nisan 1933 tarihinde Trabzon’un Akçaabat ilçesinde dünyaya geldi. 1955 yılında profesyonel tiyatroya adım atan Günaydın, 1960’tan itibaren sinema filmlerinde de rol aldı. Sanat hayatı boyunca meddahlık, seslendirme ve çeşitli dizi projeleriyle izleyicilerin sevgisini kazanan sanatçı, 15 Ekim 2012 tarihinde 79 yaşında hayatını kaybetti.

Erol Günaydın’ın sanat hayatı

Erol Günaydın, Galatasaray Lisesi bünyesinde tiyatro ile tanıştı. 1955 yılında Haldun Dormen Cep Tiyatrosu’nda sahnelenen Papaz Kaçtı adlı oyunla profesyonel olarak tiyatro sahnesine adım attı. 1960 yılında sinema kariyerine başlayan sanatçı, 50 yıllık kariyerinde birçok filmde ve tiyatro oyununda yer aldı.

Günaydın, Nasreddin Hoca tiplemesi, meddahlık gösterileri ve Ayı Yogi karakterine yaptığı seslendirme gibi çalışmalarıyla hafızalarda yer etti. Ayrıca TRT’de yayınlanan Çiçek Taksi adlı dizide ve Athena’nın Arsız Gönül klibinde de izleyicilerle buluştu.

Sağlık sorunları ve vefatı

2008 yılında geçirdiği ameliyat sonrası bir süre sağlık sorunları yaşayan Erol Günaydın, 12 Nisan 2012’den itibaren pnömoni, böbrek yetmezliği ve sepsis nedeniyle yoğun bakımda tedavi gördü. 15 Ekim 2012 tarihinde İstanbul’da, tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Sanatçının vefatı, kızı Günfer Günaydın tarafından “Babamı kaybettik” sözleriyle duyuruldu. Cenazesi, 17 Ekim 2012 tarihinde Teşvikiye Camii’nde kılınan namazın ardından Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

"İki Kalas Bir Heves" ve usta sanatçının hatırası

Erol Günaydın’ın hayatı, gazeteci-yazar Emine Algan tarafından gerçekleştirilen bir nehir söyleşiyle kitaplaştırıldı. 2007 yılında yayımlanan İki Kalas Bir Heves, Günaydın’ın sanat serüvenini ve hayatını anlatan değerli bir eser olarak sanatseverlerin ilgisini çekti.