GÜNDEM

Esnafa uyarı, cezası 88.663 TL!

Küçük esnafı tehdit eden yeni düzenleme, yanında çalışanı olan işletmeleri ağır ceza ile karşı karşıya bırakabilir.

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu tüm iş yerleri için 1 Ocak 2025'te yürürlüğe sokuyor. Sosyal güvenlik ve çalışma hayatı uzmanı Özgür Erdursun, küçük esnafı bu konuda uyararak, yanı başındaki çalışanla ilgili alacakları önlemler konusunda ciddi sorumlulukları olduğunu belirtti. Erdursun, aksine hareket eden esnafın karşılaşabileceği cezayı ise 88.663 TL olarak duyurdu.

Küçük esnafın yeni yükümlülüğü: İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm iş yerleri için geçerli olacağını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnafı yakından ilgilendiren bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Dünya Gazetesi'ndeki köşe yazısında Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, bakkallardan manavlara, terzilerden nalburlara kadar yanında işçi çalıştıran her küçük işletmenin bu yasa gereği belirli önlemleri almak zorunda olduğuna dikkat çekti.

Erdursun, bu düzenlemenin özellikle küçük işletme sahiplerini etkileyebileceğini ve buna göre, işletmelerin bir işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorunda olduklarını ifade etti. Aksi takdirde işletmelere, 88.663 TL'lik ciddi bir ceza uygulanacak.

2025'te karşılaşılacak sorunlar

6331 sayılı kanunun 6. maddesi gereği, 1 Ocak 2025'ten itibaren 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin de iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak zorunda olduğunu belirten Erdursun, “Yanında 1 kişi dahi çalıştırıyorsanız, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek zorundasınız. Aksi halde işletmeniz ciddi para cezalarıyla karşılaşabilir. Bu konuda herhangi bir hizmet anlaşması yapmayan küçük esnafın ödeyeceği ceza, 88.663 TLolacak" dedi.

Erdursun, bu düzenleme ile küçük esnafın artık iş sağlığı ve güvenliği konularında daha dikkatli olması gerektiğini ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde büyük cezalarla karşılaşabileceklerini hatırlattı.

İşverenlerin alması gereken önlemler

Erdursun, küçük işletmelerin bu yükümlülüklerini yerine getirmek için neler yapmaları gerektiğini de sıraladı:

  1. Çalışanlar arasında uygun nitelikte personel görevlendirmesi yapmak.
  2. Gerekli belgeye sahip olmaları halinde, işverenin kendisinin bu görevleri üstlenmesi.
  3. Bakanlıkça yetkilendirilmiş OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) ya da ÇASMER (Çalışan Sağlığı Merkezlerinden) hizmet alarak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini dışarıdan temin etmek.

Erdursun, bu üç yöntemle küçük esnafın kanunun gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirebileceğini belirtti.