Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik gerilim, karşılıklı sınır dışı kararlarıyla yeni bir boyuta taşındı. Cezayir’in 12 Fransız diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Fransa da misilleme olarak 12 Cezayirli diplomatı ülkeden gönderme kararı aldı. Ayrıca Fransa, Cezayir Büyükelçisi Stephane Romatet’yi istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırdı.
"Ciddi bir bozulma var"
Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cezayir’in aldığı sınır dışı kararının "ilişkilerde ani ve ciddi bir bozulmaya yol açtığı" ifade edildi. Açıklamada, Fransa’nın "tam karşılıklılık" ilkesiyle hareket ettiği belirtilerek, "Cezayir makamları ikili ilişkilerdeki bu gerilimin sorumluluğunu üstlenmelidir" denildi.
Fransız yetkililer, Cezayir’in özellikle ulusal güvenlik ve göç konularındaki yükümlülüklerine tam olarak uyması gerektiğinin altını çizdi.
Fransa Dışişleri Bakanı: Tek taraflı diyalog olmaz
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cezayir makamları gerilimi tırmandırmayı seçti. Biz de daha önce duyurduğumuz gibi karşılık veriyoruz. Diyalog her zaman mümkündür ama tek taraflı olamaz” ifadelerini kullandı.
Krizin perde arkası: Sürgündeki muhalifin kaçırılması
Gerilimin fitilini ateşleyen gelişme ise geçtiğimiz hafta yaşandı. Fransa’da 2016 yılından bu yana yaşayan ve geçen yıl siyasi sığınma hakkı kazanan 41 yaşındaki muhalif içerik üreticisi Amir Boukhors’un, Nisan 2024’te kaçırılması olayı sonrası, biri Cezayir Konsolosluğu çalışanı olmak üzere 3 Cezayir vatandaşı Fransa’da gözaltına alındı.
Boukhors’un, Cezayir hükümetini sert şekilde eleştiren içerikleriyle bilindiği ve internette bir milyondan fazla izleyicisi olduğu belirtiliyor. Olayın ardından Cezayir, Fransa’daki 12 konsolosluk çalışanına ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanımıştı.
Cezayir yönetimi, Boukhors’u dolandırıcılık ve terör örgütleriyle bağlantılı olmakla suçlayarak hakkında 9 uluslararası tutuklama emri çıkarmıştı.