GENEL

Gaffar Okkan kimdir? Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın ölüm yıldönümü

Diyarbakır’ın unutulmaz Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, 24 yıl önce şehit edilmesinin ardından her yıl anılıyor. Kentteki huzuru sağlamak için yaptığı çalışmalar ve halkla kurduğu güçlü bağlarla hafızalarda iz bırakan Okkan, Diyarbakırlıların gönlünde daima yaşayacak.

Abone Ol

Diyarbakır, 24 yıl önce şehit edilen İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ı unutmadı. Görev yaptığı 4 yıl boyunca halkla kurduğu güçlü bağlar ve şehre kattığı huzur ile halkın kalbinde iz bırakan Okkan, her yıl anma etkinlikleriyle anılıyor.

1952 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesinde dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan, 1970 yılında Polis Koleji’ni, 1973 yılında ise Polis Akademisi’ni tamamladı. İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne komiser yardımcısı olarak atanan Okkan, burada görev yaptıktan sonra 1983 yılında Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nde göreve başladı ve iki yıl sonra şube müdürlüğüne terfi etti.

Eskişehir’de 1986’da görev alan Okkan, 1992 yılında Eskişehir Emniyet Müdür Yardımcısı oldu. 1993 yılında 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi eden Okkan, Kars Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. 1997 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Ali Gaffar Okkan, burada şehre önemli hizmetlerde bulundu. Aynı zamanda, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden de mezun oldu.

Evli ve 2 çocuk babası olan Okkan, 24 Ocak 2001’de, makamından çıkarak Valilik binasına doğru seyir halindeyken, Şehitlik semtinde pusuya düşürülerek şehit oldu. Bu saldırıda Okkan’la birlikte polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da hayatını kaybetti.

İhtiyaç sahiplerine verdiği destek unutulmaz

Okkan, görev yaptığı süre boyunca Diyarbakır’daki huzuru sağlamak için büyük çaba sarf etti. Meslektaşları ve hayırseverlerden topladığı yardımlar ile ihtiyaç sahiplerine ve öğrencilere sürekli destek sağladı. Şehre olan bağlılığı, küçükten büyüğe herkesle kurduğu dostane ilişkilerle halkın gönlünde taht kurdu.

Kadın polisler Diyarbakır sokaklarında ilk kez görevlendirildi

Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır’daki ilk kadın polislerin sokakta görev almasını sağlayarak şehre bir yenilik getirdi. İki otomobil alarak mavi ve beyaz renklerde boyattığı araçlarda kadın polisleri görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplar ve ailelerine teslim ederken, diğer araç yaşlılara yardım etti.

Geceleri sokaklarda, esnafla iç içe

Okkan, sık sık tebdili kıyafetle sokakları dolaşır, esnafla sohbet eder ve vatandaşlara cep telefonunu vererek doğrudan iletişim kurardı. Zaman zaman sokakta gördüğü yaşlıları da makam aracıyla evlerine bırakır, böylece halkla daha yakın bir ilişki kurardı.

Çocukları eğitime kazandıran, gençleri spora yönlendiren lider

Sokaklarda çalıştırılan çocukların sorunlarıyla ilgilenip, ailelerine yardımcı olarak onları okula kazandıran Okkan, aynı zamanda gençleri uyuşturucu ve terör gibi olumsuz etkilerden uzak tutmak için spora yönlendirdi. Amatör spor kulüplerine de destek oldu.

Geceleri güvenliği bizzat takip etti

Okkan, gece saatlerine kadar makam odasındaki dev ekrandan Diyarbakır’ın güvenliğini denetlerdi. Kentin kritik noktalarına kurdurduğu güvenlik kameralarıyla şehri sürekli izleyerek huzuru sağlamaya çalıştı.

Diyarbakırspor'a olan katkıları unutulmaz

Diyarbakırspor’un Süper Lig’e yükselmesi için çaba gösteren Okkan, kulüp için adeta bir kulüp yöneticisi gibi çalıştı. Taraftarlarla kurduğu samimi bağ sayesinde, sahaya çıkış tünelinden izlediği maçlarda futbolcuların gol sevincine ortak oldu. Diyarbakırspor’a sağladığı katkılar nedeniyle kulüp yönetimi tarafından onursal başkan ilan edildi.

Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır’a ve Diyarbakırspor’a olan sevgisini her fırsatta dile getirerek, şehre olan katkılarıyla halkın hafızasında güçlü bir yer edindi.