Ahmetağa Mahallesi'nde, İzmir’in en eski yapılarından biri olan Gaffarzâde Hacı Ahmed Sebili, 1805/1806 yıllarında inşa edildi. Çakaloğlu Han’ın girişinin sağ yanındaki bu sebil, tarihi ve mimarisi ile şehrin önemli yapılarından biridir. Sebil, 257,50 m² tapu alanına sahip olup, Çakaloğlu Han’ın girişinin hemen sağında yer alır ve sırtı, Çakaloğlu Han’a yaslanmaktadır. Diğer arka cephesi ise sonradan inşa edilen tuğla duvarla kapatıldı.

Kitabede ne yazıyor?

Sebilin ön cephesinde, han girişi tarafında bulunan iki sütun ve beş satırlık kitabe yer alıyor. Kitabede şu ifadeler yer alır:

“Habbezâ hayrât-ı azîm selsebil-i nev-eda /
Abd-i Gaffarzâde anın ihyasıdır pâkize câ /
Mahzen-i dilden virildi nakd-ı hâlis sarfına /
Câmi‘-i Bâlâ’yı ecre oldu bu hayır ibtida /
Hiç attâşa bu mahalde yoğidi maden eser /
Teşnegân hân-ı Mısra Nil akıttı güyiya /
Çün kelâmın beni Lillah ile âmil olub /
Hazret-i Rezzak-ı âlem lûtfla kılsın ceza /
Hâfızâ tarihini bâ aşk söyle vakitdir 1220 /
İç suyun bâ besmele Hacı Ahmed kılsın senâ.”

Bayındır’da baharın renkli buluşması: 26'ncı Çiçek Festivali başlıyor! Bayındır’da baharın renkli buluşması: 26'ncı Çiçek Festivali başlıyor!

Kitabenin altında, etrafı işlemeli mermerle kaplanmış sebil giriş kapısı bulunur. Ortadaki bölümde ise, üzerine şu ifadeler yazılmış bir kitabe yer alır:

“Maşaallah /
Ve sekahüm Rabbuhum şarâben tahûra /
Aynen fiha tusemma selsebila /
Sübhanallah.”

Bu kitabenin hemen altında sebil penceresi yer alır, onun altında ise çeşme kısımları bulunmaktadır. Sebilin üçüncü kenarı ise, boş mermer bloklarla kaplanmış olup, üstü kiremit örtülü bir yapıdadır.

Ancak, sebil zamanla bakıma ihtiyaç duymaya başlamış ve çevresi, yavaşça istila edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kitabede belirtildiği üzere, sebil Gaffarzâde Hacı Ahmed tarafından h.1220 (1805/1806) yılında yaptırılmıştır ve yanında bulunan çeşmeyle aynı tarihe aittir.

Tarihi çeşmeye nasıl gidilir?

  • İzmir Otogarından veya Konak Meydanı'ndan başlayın: İzmir şehir merkezine ulaşmak için otobüs, metro veya taksi kullanabilirsiniz. Eğer otogardan geliyorsanız, metro hattını kullanarak Konak istasyonuna ulaşabilirsiniz.
  • Konak Meydanı'na gidin: Konak Meydanı'ndan taksi veya yaya olarak Ahmetağa Mahallesi'ne doğru ilerleyebilirsiniz. Konak’tan Meyve Gümrüğü Sokağı'na doğru ilerleyin.
  • Ahmetağa Mahallesi ve Çakaloğlu Han: Ahmetağa Mahallesi'nde, 895. Sokak üzerinde bulunan Çakaloğlu Han’a gidin. Sebil, hanın girişinin sağ tarafında yer almaktadır.
  • Yaya olarak erişim: Sebil, Çakaloğlu Han’ın hemen yanında olduğundan, yaya olarak kısa bir mesafe yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi