Gece yerken de kilo verilir mi?

Abone Ol

Cevap veriyorum: Evet! Neden mi? Gelin onu da izah edeyim…

Yıllardır vücudunuzun günlük gereksinmelerini kişiye özel tasarlayan biri olarak söylüyorum: Gece 03:00’de kuruyemiş ve meyve yediniz diyelim: Yediklerinizin enerjisi, (harcadığınız kaloriye göre) düşükse, zayıflamaya devam ediyorsunuz. Gece 03:00’de bir şeyler yediniz diye bunları depolamıyorsunuz. Harcadığınız kalori durduk yerde yok olmaz. Ya da yediklerinizin enerjisi saatlere göre değişkenlik göstermez. Konu basit bir matematik hesabına dayalıdır. Vardiyalı çalışanlarda yaptığımız da budur.

Gün içinde tüketemediğiniz kuruyemiş ve “düşük şeker içeriği olan, lif ve vitaminden zengin meyveleri” gece ara öğünde atıştırmanız, “dozu kaçırmamak şartıyla zayıflamaya engel olmayan, sağlığınızla ilgili, şahsi bir görevdir”. Kuruyemiş ve düşük glisemik indeks değerinde meyveyi kontrollü tüketmek için gece ara öğün saati, öğleden sonra acıktığınız saatler de değerlendirilebilir. Hatta bu meyve ve kuruyemiş kombinasyonu, mesela: “Hafta içi kahvaltınızın ta kendisi” bile olabilir. Günlük gereksinmeniz olan meyve ve kuruyemişi yeter ki tüketin… Saatin önemi yok. Ara öğün yapmayayım derken eksik kalan kuruyemiş ve meyve ileride sağlık soruna sebep olabilir.

Gün boyu yaptığınız basit merdiven inme, çıkma gibi günlük aktiviteleriniz, yürüyüş vb sportif faaliyetleriniz ve uyku süresince harcanabilen enerjiye ilave olarak metabolizmanızın harcadığı enerji; sizin günlük harcadığınız toplam enerjiyi oluşturur. Her 24 saatte bir 1800 kcal. harcadığınızı varsayalım. Gece 03.00’de yedikleriniz dahil bir gün 03.00’den diğer gün gece yarısı 03.00’e kadar toplam 1200kcal. olsun. Bedeniniz der ki:“E, ne yapalım gece 03.00’de yediyse… Bana 1200kcal. geliyor, oysa ben 1800kcal. harcadım bile…” Yatmadan önce yeseniz bile, aradaki fark depodan kapatılır. Bu kısmı çok iyi kavramak gerekir.

Vardiyalı çalışan, güne geç başlayıp geç bitirenlere müjde… Bilin ki: “Saat:18.00’dan sonra yersen kilo veremezsin, şeker metabolizman darmadağın olur” şeklindeki söylemler doğru bilinen yanlışlar kapsamında yer almaktadır. Kim işten 17:00 de çıkıp 5 dakikada eve girip yemek yapıp sofradan 18:00 de kalkabiliyor ki… 1999 yılından beri, gece veya gündüz “kuruyemiş ve/veya düşük glisemik indeks değerinde meyve” şeklindeki ara öğünlerle beslenmesini dengelediğim binlerce danışanım oldu. Hepsi zayıfladı, hepsinin öncesi / sonrası kan tahliline bakarak sağlığına kavuşturduğumuzu teyid ettik.

Gerçekçi, mantıklı ve bilimsel düşünmelisiniz. “Düşük glisemik indeks değerinde meyveler” ile “süt, yoğurt, kefir, kuruyemiş vb sağlıklı kombinasyonlar” şeker metabolizmanızı da sarsmayacaktır. Besinler kadar öğünün glisemik indeksi de önemlidir. Kanserden koruyan meyveler ara öğünler de vardır. Esnek düşünün. Beslenmenizi öncelikli tutun. Sizin için kimyası; sağlığınızı koruyacak biçimde özel tasarlanmış, günlük enerji limitinizi aşmayan kıymetli besinlerden saatten bağımsız olarak  faydalanabilirsiniz. Masa başı oturarak geç saatlere kadar çalışan birçok danışanımız bunu tecrübe etti. Doğru bilinen yanlışlar için beni takip etmeye devam edin.