İzmir Spor Zirvesi'nde sporda altyapı ve kurumsallaşma üzerine düzenlenen oturumda konuşan Göztepe Spor Kulübü Onursal Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye’de ve dünyada futbolun bir endüstri haline geldiğini ve bu yapının iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Sepil, futbol ile olimpik branşları nasıl ayırdıklarını ve bu ayrımın neden önemli olduğunu açıkladı.

"Futbol ve olimpik branşları ayırdık"

Konuşmasında Göztepe'deki yapılanma stratejilerini aktaran Sepil, futbolun dünyada en önemli spor dallarından biri olduğunu belirterek, "Futbol milyonlarca dolarların konuşulduğu bir endüstri haline geldi artık. Biz de bunun farkındayız. Göztepe’de futbolu ve olimpik branşları tamamen birbirinden ayırdık. Şirketleşmeyi de buna göre yaptık." dedi. Olimpik branşlarda özellikle basketbol ve voleybola büyük bütçeler ayırdıklarını ve kadınlar voleybolunda en üst lige çıkmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

"Yapılanmanın temeli finans"

Mehmet Sepil, spor kulüplerinin ayakta kalabilmesi için finansal sürdürülebilirliğin hayati önem taşıdığını belirtti. "İster futboldan ister olimpik branşlardan bahsedelim, yapılanmanın en önemli ayağı finans yapısıdır. Kalıcı bir başarı için finansal sistemi kurmak zorundasınız," diyen Sepil, Göztepe’de genç oyunculara yatırım yaptıklarını, yaşlı oyunculardan elde edilecek başarının kısa vadeli olduğunu dile getirdi. "32 yaşında bir santraforunuz bir sezonda 15 gol atarsa onun size katkısı sadece o seneki başarınız olur. Ondan bir gelecek bir kazanç bekleyemezsiniz. Göztepe’nin iki genç santraforu var, ikisi de başarılı ve bu tür yatırımlar uzun vadede kazanç sağlar." ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin futbol yapısı yanlış"

Kulüpler Birliği Başkanlığı döneminde Türk futbolundaki yönetimsel sorunları daha net gördüğünü ifade eden Sepil, Türkiye’de futbolun yanlış yönetildiğini belirtti. "Türkiye’nin futbol iklimi tamamen yanlış. Federasyonun ve kulüplerin yapılanması da hatalı." diyen Sepil, "Başkanların ağzının üstünde bi spor iklimi var. konuşulan konulara bakarsak zaten ne kadar kötü yönetildiğimizi görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'da zor günler bekliyor"

Türkiye’nin en yaşlı liglerden birine sahip olduğuna dikkat çeken Sepil, "Futbolun kapitalist düzeni haftada iki maç oynamayı gerektiriyor. Sezonda 65-70 maç demek. Avrupa'da bizi temsil eden kulüpler daha da zor günler yaşayacak, çünkü yaşlı kadrolar bu tempoyu kaldıramaz." dedi. Türkiye’de futbolun sürekli hakemler üzerinden tartışıldığını, milyonlarca dolar harcanan oyuncuların ise yeterli altyapı ve sahalarla desteklenmediğini eleştirdi. Sepil, " Milyonlarca dolarlık futbolcular geliyor ama üzerinde oynayacağı çim yok." şeklinde konuştu.

Acun Ilıcalı teknik direktör arıyor Acun Ilıcalı teknik direktör arıyor

"İzmir'in kendisiyle yüzleşmesi gerek"

Sepil, İzmir'in son 20 yılda sporcu yetiştirme ve futboldaki durumu konusunda eleştirilerde bulundu. "İzmir, son 20 yılda Altınordu’nun katkısıyla birkaç sporcu yetiştirebildi. Sadece Göztepe ve Altay, Süper Lig’e çıkabildi," diyerek İzmir’in spor potansiyelini daha iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.