Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözlerini sık sık ovuşturan kişilerin, görme bozukluğuna neden olan keratokonus hastalığı açısından risk grubunda olduğunu söyledi. Hastalığın özellikle genç yaşlarda başladığını belirten Asena, erken teşhisin tedavi başarısında kritik rol oynadığını vurguladı.
Gençlik hastalığı: Keratokonus
Keratokonusun 15-25 yaş arasında başladığını dile getiren Doç. Dr. Asena, “Keratokonus, korneada sivrilme ve incelmeyle seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle genç yaşta başlar ve görmenin zamanla kötüleşmesine yol açar. 2 bin kişide bir görülmektedir. Keratokonus kelimesi, konikleşmiş kornea anlamına gelir” dedi.
Göz ovuşturma hastalığı tetikleyebilir
Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini belirten Asena, “35-40’lı yaşlara kadar ilerleyip daha sonra durabilen bu hastalıkta en önemli risk faktörü sürekli göz ovuşturmadır. Alerjik yapıya sahip kişilerde daha sık rastlanır. Ancak bu durumun genetik geçiş oranı yüzde 10-20 civarındadır” diye konuştu.
Tedavide erken teşhis hayat kurtarıyor
Çapraz bağlama (cross linking) tedavisi ile keratokonusun ilerleyişinin durdurulabildiğini kaydeden Doç. Dr. Asena, “Özel damlalar ve ultraviyole ışınları kullanılarak korneadaki incelme ve sivrilme önlenebiliyor. Bu yöntemle yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlıyoruz. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için hastalığın erken evrede teşhis edilmesi çok önemli” dedi.
Farklı tedavi seçenekleri var
İlerleyen keratokonus vakalarında sert kontak lensler, hibrit lensler ve korneal halka ameliyatlarının görme seviyesini artırabildiğini söyleyen Asena, çok ileri vakalarda ise kornea nakli (keratoplasti) ameliyatının gündeme geldiğini belirtti.