Her yıl binlerce insan, ailelerinden ve arkadaşlarından kopuk bir şekilde evlerinde yalnız ölüyor. Güney Kore'de "godoksa" olarak bilinen yalnız ölümler, giderek büyüyen bir sosyal sorun haline geldi. Seul Belediyesi, bu soruna çözüm bulmak için 451,3 milyar won (yaklaşık 327 milyon dolar) bütçe ayırarak önümüzdeki beş yıl içinde yeni bir şehir modeli geliştirmeye başladı.
Yalnızlık ve izolasyon sorunu
Güney Kore'de yalnız ölümler, genellikle orta yaşlı erkeklerin maruz kaldığı bir durum olarak kaydediliyor. Bu ölümlerin bulunması bazen günler, hatta haftalar alabiliyor. Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon, yalnızlık ve izolasyonun bireysel bir sorun olmadığını, toplumun birlikte çözmesi gereken bir görev olduğunu vurguladı.
Kimsenin yalnız kalmayacağı şehir projesi
Seul'un yeni projesi, genişletilmiş psikolojik hizmetler, yeşil alanlar ve orta yaşlı ve yaşlı sakinler için besleyici yemek planlarını içerecek. Ayrıca, yardıma ihtiyaç duyan izole sakinleri belirlemek için özel bir "arama sistemi" kurulacak. 7/24 hizmet veren bir yardım hattı ile yalnızlık danışmanları ve çevrimiçi destek platformları da sağlanacak.
Toplum temelli çözümler
Belediye, bahçecilik, spor etkinlikleri, kitap kulüpleri gibi sosyal aktivitelere de yer verecek. Bu sayede, insanların dışarı çıkmaları ve diğerleriyle bağlantı kurmaları teşvik edilecek. Uzmanlar, alınan önlemleri memnuniyetle karşılarken, yalnızlığın Kore kültürüyle bağlantılı bazı benzersiz yönlerine dikkat çekiyor.
Yalnız ölüm tanımı değişecek mi?
"Yalnız ölüm" terimi, artık sosyal izolasyon yaşayan ve aile bağları zayıf olan herkes için kullanılıyor. Geçen yıl kaydedilen yalnız ölümlerin yüzde 84’ü erkeklerden oluşuyordu ve bu sayı kadın ölümlerinin beş katından fazlaydı. Özellikle 50'li ve 60'lı yaşlardaki erkekler, yalnız ölme riski açısından daha savunmasız durumdalar.