Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini durdurma kararına karşı düzenlenen protestolar 6'ncı gününde sürüyor. Tiflis’teki parlamento binası önünde başlayan protestolar, gergin anlara sahne oldu ve polis, göstericilere müdahale etti.
Protestoların tansiyonu yükseldi
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile müzakereleri 2028'e kadar durdurma kararına tepki olarak düzenlenen protestolar, 6. gününde devam etti. Şota Rustaveli Caddesi'ndeki parlamento binası önünde toplanan göstericiler, havai fişek ve yabancı maddeler fırlatarak tansiyonu yükseltti. Polis, göstericilere tazyikli su ile müdahale etti ve protestocuları Cumhuriyet Meydanı'na yönlendirdi. Ancak protestolar, gece boyunca devam ederek sabah saatlerine kadar sürdü. Göstericiler, hükümete karşı "Ruslar", "Köleler", "Git, git" şeklinde sloganlar attı.
22 kişi gözaltına alındı
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, protestolar sırasında 22 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olaylarla ilgili yapılan açıklamada, göstericilerin barikatlar kurarak polise taş ve havai fişeklerle saldırdığı belirtildi.
Başbakan Kobakhidze'den protestolara yanıt
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, protestolarla ilgili yaptığı açıklamada, son 4 yılda dışarıdan finanse edilen 4 devrim girişimine tanıklık ettiklerini belirtti. Kobakhidze, bu tür girişimlerin Gürcistan toplumu için rahatsız edici olduğunu ancak yalnızca bir girişim olsaydı, kaynaklarının çok daha güçlü olacağına vurgu yaptı.
Müzakereler askıya alınmıştı
Başbakan, hükümetin AB ile müzakereleri askıya alma kararının gerekçesi olarak, AB'nin müzakereleri "şantaj aracı" olarak kullanmasını gösterdi. Mart 2022'de AB üyeliği için başvuruda bulunan Gürcistan, 2023 yılı Aralık ayında aday ülke statüsü almıştı. Ancak, ülke içinde büyük tartışmalara yol açan "Rus yasası" olarak bilinen "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasının yürürlüğe girmesinin ardından AB ile müzakereler temmuzda askıya alınmıştı.