Türkiye genelinde nisan ayıyla birlikte havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi kendini daha enerjik hissedeceğini düşünürken tam tersine halsizlik, isteksizlik ve yaygın ağrılar gibi sorunlarla karşılaşıyor. Uzmanlara göre bu durumun adı "bahar yorgunluğu" ve genellikle geçici olsa da, iki haftadan uzun sürmesi durumunda altta yatan başka sağlık sorunlarını işaret edebiliyor.
Bahar yorgunluğu nedir?
Mevsim geçişleri, özellikle ilkbahar ayları, vücudun biyolojik ritmini doğrudan etkiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bu dönemde metabolizmanın değişime uyum sağlamaya çalıştığını ve bu nedenle vücutta çeşitli belirtiler görülebildiğini belirtti. Bahar yorgunluğu, genellikle 2-3 haftalık bir adaptasyon süreciyle sınırlı kalıyor.
Belirtiler sadece halsizlikle sınırlı değil
Dr. Baysal’a göre bahar yorgunluğu sadece enerji kaybı ya da halsizlikle sınırlı değil. Yaygın olarak görülen diğer belirtiler şöyle:
- Boyun, sırt ve omuz ağrıları
- Eklem ağrıları
- Mide ağrısı, şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal gibi sindirim problemleri
- İştah değişiklikleri
- Sinirlilik, uyku düzensizlikleri, baş ağrısı
- Cilt sorunlarında artış
- Kalp, tansiyon ve şeker hastalıklarında alevlenme
Bu belirtilerin uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Bahar yorgunluğuna karşı neler yapılabilir?
Dr. Baysal, bahar aylarını daha enerjik geçirmek için bazı basit ama etkili yöntemlerin uygulanabileceğini söylüyor:
- Her gün açık havada yürüyüş yapılmalı
- Günlük duş alışkanlığı edinilmeli
- Günde en az 2-3 litre su tüketilmeli
- Az ama sık yemek yenmeli
- Vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tercih edilmeli
- Hobilerle zaman geçirilmeli
- Müzik dinlenmeli
- Sigara ve fazla kafeinden uzak durulmalı
Vücudun en büyük dostu: Su
Bahar yorgunluğuyla başa çıkmada en etkili silahlardan biri su tüketimi. Dr. Baysal, özellikle bu dönemde vücudun susuz kalmasının yorgunluğu artırabileceğine dikkat çekerek, günlük en az 2-3 litre su içilmesini tavsiye etti.
Uzun süren yorgunluk durumlarında ise altta yatan başka hastalıkların işaretçisi olabileceğini belirten Dr. Baysal, “Yorgunluk bir hastalık değil, bir şikâyettir. Ancak birçok hastalıkta ilk belirti olabilir. Bu nedenle 2-3 haftadan uzun süren halsizliklerde mutlaka doktora başvurulmalı” ifadelerini kullandı.