Bakan Şimşek, küresel ekonominin yüksek belirsizlik ve volatilite döneminden geçtiğini, Türkiye’nin bu zorluklara karşı daha dayanıklı olduğunu belirtti. Özellikle dış ticaret, enerji dönüşümü, yapay zeka ve savunma sanayi gibi alanlarda yürütülen reformları vurguladı. IMF'nin küresel GSYİH tahminine göre, dünya ekonomisi yüzde 7 küçülürken, Türkiye'nin göreceli olarak daha sağlam bir ekonomik yapıya sahip olduğunu söyledi.
Öncelik iç talep ve yatırımlar
Bakan Şimşek, Türkiye'nin büyüme modelinin ihracata dayalı olmadığını belirterek, Türkiye ekonomisinin temel itici gücünün iç talep ve yatırımlar olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin ihracatının büyük bir kısmının serbest ticaret anlaşması olan ülkelere yapıldığını ve bu ülkelerle ilişkilerin güçlü tutulması gerektiğini vurguladı.
Enflasyonla mücadele ve para politikası
Türkiye’nin Orta Koridor’a yaptığı yatırımların önemine değinen Bakan Şimşek, Irak’tan Türkiye’ye, oradan Londra ve Pekin’e bağlanacak yeni kalkınma koridorlarıyla maliyet etkin ve etkili lojistik çözümleri sunduklarını belirtti. Bu yatırımların barışa, güvenliğe ve refaha yatırım olduğunun altını çizdi.
Enflasyonla mücadele konusunda kararlılık mesajı veren Bakan Şimşek, "Enflasyon düşüyor, düşecek. Bu programı hayata geçirmek için her şeyi yaptık. Güçlü siyasi destek var, kararlıyız" dedi. Ayrıca, kurdaki sınırlı zayıflamanın petrol fiyatlarındaki düşüşle dengelenebileceğini, sıkı para politikasının ise net dezenflasyonist etkiler oluşturacağını belirtti.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin genç nüfusa sahip olmasının avantaj sağladığını vurgulayarak, kadın istihdamını artıracak reformlarla bu avantajın sürdürülebileceğini belirtti. Ayrıca, savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 80’e ulaşması, Türkiye'nin küresel savunma pazarında güçlü bir oyuncu olmasına olanak tanıdı.
Türkiye’nin gelecekteki ekonomik hedefleri
Enerji ithalatının Türkiye için büyük bir bütçe yükü oluşturduğunu belirten Şimşek, yenilenebilir enerji yatırımlarının çevresel olduğu kadar ekonomik bir zorunluluk olduğunu söyledi. Elektriğin yarısının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını ve bu oranı yüzde 70'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Son olarak, Türkiye'nin son 20 yılda ortalama yüzde 5,3 büyüdüğünü belirten Şimşek, sağlam temellerle güçlü bir gelecek inşa etme hedeflerini yineledi. Yüksek teknolojili üretimi artırmayı planlayan Türkiye, 2030’a kadar bu alana 30 milyar dolar yatırım çekmeyi hedefliyor.