Hollanda, mülteci krizine çözüm bulmak amacıyla ülkeye gelen sığınmacılara yönelik sert önlemler almaya devam ediyor. Sağcı hükümet, koalisyon ortaklarıyla hazırladığı yeni yasa kapsamında, Suriyeli mültecileri ülkelerinde güvenli olarak ilan edilen bölgelere geri göndermeyi planlıyor. Hollanda'nın sürdürülemez olduğunu belirttiği mülteci sisteminde, sürekli oturma izinlerinin kaldırılması ve sığınmacılara yönelik diğer katı düzenlemeler gündeme geldi.
Hükümetin hazırladığı yasa, mültecilerin sürekli oturma izinlerinin kaldırılmasını içeriyor. Mevcut beş yıllık oturma izinlerinin üç yıla düşürülmesi hedeflenirken, yetişkin çocukların ebeveynleriyle birlikte Hollanda’ya gelmesi ve evli olmayan mültecilerin partnerleriyle ülkeye giriş yapması da yasaklanacak. Yeni yasayla, aile birliğine yönelik verilen kalıcı konut desteğinde de değişikliğe gidiliyor; artık mülteciler kendilerine sunulan herhangi bir konutu kabul etmek zorunda kalacak.
Güvenli bölgelerden gelen suriyeliler geri gönderilecek
Hükümetin gündemindeki en dikkat çekici başlıklardan biri, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi. Hükümet, bu yıl içinde Suriye’nin bazı bölgelerini "güvenli" ilan etmeyi planlıyor. Bu bölgelerden gelen yeni sığınmacılar, yasalar gereği geri gönderilebilecek. Ayrıca, oturma iznine sahip olan Suriyelilerin durumu da değerlendirilecek ve bu bölgelerden gelenlerin geri dönmesi teşvik edilecek.
Almanya ve Belçika sınırında ek kontroller geliyor
Hollanda, Kasım ayı sonundan itibaren Almanya ve Belçika sınırlarında daha sıkı kontroller uygulamayı planlıyor. Yasa, bu sınır kontrolleri aracılığıyla diğer Avrupa ülkelerinden gelen sığınmacıların geri çevrilmesini hedefliyor. Mülteci dosyalarının sonuçlanması sürecinde ödenecek tazminatların kaldırılması da yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.
100 yeni hücre inşa edilecek
Hollanda, BM aracılığıyla ülkeye alınacak mülteci sayısını 500’den 200’e düşürmeyi planlıyor. Ayrıca, başarısız sığınma başvurularında bulunan ve "kaçak" olarak nitelendirilen kişilerin sınır dışı edilmesi için 100 ek hücre inşa edilecek. Ülkede artan sığınmacı sayısı konut yetersizliğine yol açarken, 2024 yılında başvuru sayısının 50.000’e ulaşması bekleniyor.