Türkiye'nin ihracat odaklı sektörlerinden demir ve demirdışı metaller alanında faaliyet gösteren Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2024 yılını 2 milyar 354 milyon dolarlık ihracatla tamamlayarak üst üste yedinci kez Ege İhracatçı Birlikleri arasında lider oldu. Sektör temsilcileri, 2025 yılı için belirlenen 2,2 milyar dolarlık ihracat hedefiyle yola devam edeceklerini belirtti.
“Başarıda üyelerimizin emeği büyük”
Birliğin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, ihracatçıların yoğun çabasıyla hedefin üzerine çıkıldığını belirterek, "Zorlu küresel ekonomik koşullara rağmen, 2,2 milyar dolarlık hedefimizi geçerek 2,35 milyar dolara ulaştık. Bu başarıda üyelerimizin emeği büyük" dedi.
“Kurların enflasyona paralel artması, ihracatçının nefes almasını sağlar."
Ertan, sektörün karşı karşıya olduğu sorunlara da dikkat çekti. Ertan, "Enerji ve işçilik maliyetlerimizin yüksekliği, Avrupa'daki durgunluk, Çin ekonomisindeki yavaşlama gibi faktörler ihracatçılarımızı zorluyor. Rekabetçiliğimizi sürdürebilmek için kur-faiz-enflasyon dengesinin korunması gerekiyor. Kurların enflasyona paralel artması, ihracatçının nefes almasını sağlar." ifadelerini kullandı.
Türkiye dünya çelik üretiminde ilk 7’ye girdi
Türkiye’nin çelik üretiminde Avrupa'nın birincisi, dünyanın ise yedincisi konumuna yükseldiğini kaydeden Ertan, “2024’te Almanya’yı geride bırakarak Avrupa’da liderliğe ulaştık. Stratejik öneme sahip sektörümüz için bu gelişmeler gurur verici” diye konuştu.
Yeşil Mutabakat ve yeni tarifeler sektörü yakından ilgilendiriyor
Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat sürecine de değinen Ertan, 2026'da devreye girmesi beklenen uygulamanın sadeleştirilmesine yönelik adımların sevindirici olduğunu belirtti. ABD’nin açıkladığı yeni gümrük tarifelerine de değinen Ertan, “ABD pazarında %25’lik vergi artık tüm ülkelere uygulanıyor. Bu, bizim rekabet avantajımızı artırdı. Son haftalarda ABD’ye çelik satışlarımızda artış yaşanıyor” dedi.
2025 hedefi: 2,2 milyar dolar
Ertan, küresel ticaretin bölgeselleşme eğiliminde olduğunu, bu nedenle AB, Kuzey Afrika ve Güney Amerika pazarlarında daha fazla varlık göstermeyi planladıklarını söyledi. Ertan, “2025 yılı da zorlu olacak. Ancak Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak üyelerimizle koordineli şekilde çalışarak 2,2 milyar dolarlık hedefimize ulaşmayı amaçlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.