Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, “Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı”nda yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Konukcu, son 50 yılda Türkiye'de 36 gölün tamamen kuruduğunu ve 14 gölün de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
"Su kaynakları hızla tükeniyor"
Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın tüm canlılar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayarak, su kaynaklarının hızla tükenmeye başladığını ifade etti. Konukcu, dünyada 2,5 milyar insanın temiz suya ulaşmakta zorlandığını ve her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurların su kaynaklarına karıştığını söyledi. Türkiye’de de son 50 yıl içinde 36 gölün kuruduğunu aktaran Konukcu, Trakya'nın gelecekte ciddi bir su sorunu yaşayabileceğini belirtti.
Trakya bölgesinde su kaynaklarının büyük kısmının yer altı sularından sağlandığını anlatan Konukcu, bölgenin 141 milyon metreküp su açığına sahip olduğunu ve 2050 yılına kadar bu açığın 500 milyon metreküpe ulaşabileceğini kaydetti.
Tohumculukta Türkiye'nin başarısı
Konferansta söz alan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ise Türkiye’nin tohumculukta dünya çapında önemli bir konumda olduğunu belirtti. Gençer, dünyada 73,1 milyar dolarlık bir tohum ticaret hacmi olduğunu ve Türkiye'nin 1,5-2 milyar dolarlık tohum ticaretiyle ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin yaklaşık 117 ülkeye tohum ihraç ettiğini vurguladı.