Küresel ısınmanın etkileri sağlık sistemlerini de tehdit ediyor. Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliği, kan bağış sistemlerinde ciddi aksamalar yaratabilir.
Bağışçıların kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve aşırı sıcaklar nedeniyle bağış yapamaz hale gelmesi, kan talebindeki artışla birleşince sağlık sistemlerinde kriz yaşanabilir.
Aşırı hava olayları bağışçı sayısını azaltabilir
Avustralya Kızılhaç Lifeblood ve University of the Sunshine Coast (UniSC) tarafından yapılan araştırmaya göre, artan sıcaklıklar, yoğun yağışlar ve doğal afetler, hem kan bağışçısı havuzunu daraltıyor hem de mevcut kan stoklarının güvenli bir şekilde korunmasını zorlaştırıyor.
Araştırmacılardan Dr. Elvina Viennet, “Bu olaylar çok sayıda insanın hareket kabiliyetini kısıtlamanın yanı sıra, raf ömrü kısa olan kanın depolanmasını, güvenliğini ve taşınmasını da sekteye uğratıyor,” dedi.
Özellikle Avrupa'da her yıl 25 milyon ünite kan nakli yapıldığı düşünüldüğünde, yaşanabilecek herhangi bir aksaklığın ciddi sağlık sonuçlarına yol açabileceği uyarısı yapılıyor. Ameliyat geçirenler, prematüre bebekler, trafik kazası kurbanları ve kronik hastalığı olanlar kan ihtiyaçlarının büyük kısmını oluşturuyor.
Yeni hastalıklar, daha fazla kana ihtiyaç doğuruyor
Çalışmada ayrıca, iklim değişikliğinin Dang Humması, Batı Nil Virüsü ve Sıtma gibi kan yoluyla bulaşabilen hastalıkların yayılmasına neden olduğu da vurgulandı. Bu hastalıklar, potansiyel bağışçıların geçici veya kalıcı olarak bağış yapamamasına yol açabilir.
Aşırı sıcakların ve soğukların hemoglobin seviyesi, kırmızı kan hücresi üretimi ve kan basıncını da etkileyebileceğini ifade eden UniSC’den Helen Faddy, “Psikolojik etkiler ve iklim kaygısı gibi faktörler de bağışçı sayısını etkileyebilir,” diye konuştu.