Türkiye ilaç sektöründe kriz büyüyor. Tüm Eczacı İşveren Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, son iki yılda 938 ilacın ruhsatının iptal edildiğini ve ilaç firmalarının Türkiye'den çekilmeye başladığını açıkladı. Saydan, belirlenen Euro kuru ile yenilikçi ilaçlara erişimin neredeyse imkânsız hale geldiğini vurguladı.

Bu yıl 604 ilacın ruhsatı iptal edildi

TEİS verilerine göre, bu yıl 604, geçen yıl ise 328 ilacın ruhsatı iptal edildi. Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kurunun 21,67 TL olarak belirlenmesinin, sektörün gerçek maliyetlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumun ithal ilaçların piyasadan çekilmesine ve yerli ilaç sanayisinin de zorlanmasına neden olduğunu ifade etti.

Ilaç (2)

Yenilikçi ilaçlara erişim kısıtlı

Saydan, yenilikçi ilaçlara erişimin yüzde 6 seviyesinde kaldığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:"Yeni çıkan tedavi ilaçları ülkemize getirilemiyor, mevcut ilaçların ruhsatları iptal ediliyor. İthal ürünlerin yanı sıra yerli üretim ilaçlarda da sorunlar yaşanıyor."

Ilaç (3)

"Yerli ilaçlarımızı da kaybedebiliriz"

Nurten Saydan, yerli ilaç sanayinin desteklenmesi gerektiğini vurgularken, mevcut politikaların sektörü zora soktuğunu ifade etti:"İlaçta millileşme böyle olmaz. Mevcut koşullar Ar-Ge çalışmalarını sınırlıyor ve yerli ilaç sanayimizi tehlikeye atıyor. Bu durumun devamı halinde yerli ilaçlarımızı da kaybedeceğiz."

Ilaç (1)

İzmir Torbalı 21 Kasım 2024 nöbetçi eczaneler hangileri? İzmir Torbalı 21 Kasım 2024 nöbetçi eczaneler hangileri?

Sektörde ekonomik baskı

Dünya genelinde sağlık sektörünün büyük ilerleme kaydettiği bir dönemde Türkiye’nin mevcut ekonomik politikalarının sektördeki gelişmeleri engellediğini belirten Saydan, sağlık alanındaki bu gerilemenin hastaların ilaçlara erişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi