SİYASET

İmamoğlu Meksika’da: Otoriter liderler muhalefeti susturuyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünya genelinden 500'den fazla belediye başkanının katılımıyla gerçekleşen 'Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi'nde İstanbul'un yerel yönetim deneyimlerini paylaştı.

Abone Ol

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünya genelinden 500’den fazla belediye başkanının katılımıyla gerçekleştirilen ‘Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi’nde konuşma yaptı. İmamoğlu, zirvede İBB uygulaması olan Askıda Fatura’dan ‘İstanbul Modeli’ne kadar birçok konudaki yerel yönetim deneyimlerini katılımcılara aktardı.

İmamoğlu, konuşmasında “dünya barışı” için mesajlar verirken, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet hayatı tehlikeye girmedikçe, çıkarılan savaş savaş değil, cinayettir” ve “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözlerine de atıfta bulundu. İstanbul’un son yıllarda sığınmacı göçüyle yüzleştiğini belirten İmamoğlu, “İstanbul’un bugün yüzleştiği zorlukların nedeni, sadece ülkede gittikçe artan otoriter sistem değil, otoriter liderlerin bölgesinde yayılmış olması” dedi.

Suriye’deki iç savaşın, 12 milyon insanı yerinden ettiğini ve bu insanların çoğunun Türkiye’ye sığındığını belirten İmamoğlu, Ukrayna ve Gazze'deki savaşların da insani krizleri derinleştirdiğini vurguladı. “Suriyeliler, Ukraynalılar ve diğerleri, sığınacak yer ararken, İstanbul bir kez daha yaşanan insani krizin ön cephesinde. Oysa bu kriz, İstanbul ve Türkiye’nin tek başına omuzlayamayacağı kadar büyük,” diye ekledi.

"Askıda fatura" ve İstanbul modeli

İmamoğlu, “Askıda Fatura” uygulamasını anlatırken, bu platformun dayanışma belediyeciliğinin bir örneği olduğunu belirtti. Uygulama, pandeminin ilk yılında hayata geçirilmiş ve İstanbul'daki hanelerin yüzde 25’inin elektrik faturalarını ödeyemediği dönemde başlamıştır. İstanbul, sosyal yardım bütçesini üç katına çıkararak talebi karşılamaya çalıştı.

“İstanbul Modelinin”, dayanışma, kalkınma ve refah üzerine kurulu olduğunu belirten İmamoğlu, bu ilkelerin uyguladıkları her politikaya rehberlik ettiğini söyledi. Modelin ilk ilkesinin dayanışma olduğunu vurgulayan İmamoğlu, bu yaklaşımın göç, yoksulluk ve eşitsizlik gibi karmaşık sorunlarla mücadele ederken yaratıcı, adil ve yeşil bir şehir inşa etmeye yardımcı olduğunu dile getirdi. Ayrıca, 13 milyon metrekare yeşil alan açtıklarını ve 22 yeni kamusal meydan yarattıklarını belirtti.

"Toplumsal bölünmeler istiyorlar"

İmamoğlu, günümüz otoriter politikacılarını eleştirerek “Toplumsal bölünmeleri istismar ediyor, demokratik kurumların altını boşaltıyor ve muhalefeti susturuyorlar,” dedi. Bu durumu aşmak için belediye başkanlarının daha fazla iş birliği yapması gerektiğini vurguladı.

İmamoğlu’nun konuşmaları, yerel yönetimlerin uluslararası sorunlara karşı nasıl etkili çözümler üretebileceğine dair önemli mesajlar içerdi. Zirve, yerel yönetimlerin küresel politikaların şekillendirilmesindeki rollerini artırma fırsatını da sundu.