EBSO ve İzmir Kavram MYO arasındaki eğitim iş birliği kapsamında, mesleki eğitime yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. Sanayinin kalifiye iş gücüne duyduğu ihtiyacı belirlemek amacıyla yapılan ankete 115 firma katıldı. Ankette en yüksek puanı alan bölümler; Kaynak Teknolojisi, İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü, İklimlendirme ve Soğutma Sanayi, Alternatif Enerji Kaynakları, Otonom Sistemleri Teknikerliği, Plastik İşleme Teknolojisi ve Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojileri olarak sıralandı.
Öne çıkan diğer talepler arasında metal işleme makineleri operatörlüğü, abkant, punch ve lazer operatörlüğü gibi alanlar yer alırken, inşaat sektörüne yönelik kalfalık ve ustalık eğitimlerinin de önemi vurgulandı. Ayrıca, siber güvenlik, yüzey kaplama operatörlüğü, geri dönüşüm, deniz, kara, hava ve demiryolu taşımacılığı eğitimleri gibi alanlara yönelik de talep olduğu belirtildi. İzmir’in bir "dış ticaret kenti" olması nedeniyle gümrük işlemlerini yapabilecek yetişmiş personele ihtiyaç duyulduğu ve bu kapsamda Gümrük İşletme bölümü açılmasının sektöre önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi. CNC makine teknolojisi, kaplama teknolojileri operatörlüğü, elektronik, otomasyon ve haberleşme teknikerliği de talep gören alanlar arasında yer aldı. Firmalar, eğitimlerin yüzde 75 uygulamalı olması gerektiğinin altını çizdi.
“Sorun işsizlik değil, mesleksizlik”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, nitelikli iş gücünün sürdürülebilir üretim için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Akdaş, “Son yıllarda meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının önemi göz ardı edildi. Kalifiye iş gücü, üniversiteler açarak değil, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarını geliştirerek, sektörlerle iş birliği içinde güncellenmiş bir müfredatla yetiştirilebilir. İzmir Kavram MYO ile güçlü bir iş birliği içindeyiz ve bunun olumlu sonuçlarını almaya başladık. Yönetim Kurulu Başkanımız Ender Yorgancılar’ın destekleriyle Kaynak Teknolojisi bölümü YÖK tarafından MYO müfredatına alındı. Gerçekleştirilen anket sayesinde sanayinin gerçek anlamda hangi alanlarda nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduğunu daha net şekilde belirledik. Buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum: Ülkemizin temel sorunu işsizlik değil, mesleksizliktir” dedi.
“Nitelikli teknik personel yetiştiriyoruz”
İzmir Kavram MYO Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ise meslek yüksekokullarının sanayi ile iş birliği yaparak nitelikli teknik personel yetiştirmesi gerektiğini belirtti. Küçükaltan, “İzmir Kavram MYO olarak teknik, sağlık ve sosyal alanlarda sektörlere gri yaka personel yetiştiren bir yükseköğretim kurumu olarak faaliyet gösteriyoruz. ‘Sektörde Eğitim, Sektörle Eğitim’ ilkemiz doğrultusunda, sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik eğitimler planlıyoruz. EBSO ile yaptığımız anket çalışması sonucunda, özellikle Kaynak Teknolojisi alanında büyük bir ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Geçtiğimiz yıl EBSO ile yürüttüğümüz çalışma neticesinde YÖK’e başvuruda bulunarak Kaynak Teknolojisi Programı’nın açılmasını sağladık. Önümüzdeki dönemde YÖK’ten öğrenci alımı için onay bekliyoruz. Ayrıca, EBSO’nun firmalardan aldığı diğer talepleri de YÖK mevzuatı çerçevesinde değerlendirerek yeni programlar açılması için başvurular yapacağız. Bu süreçte bizlere destek olan EBSO Başkanı Sayın Ender Yorgancılar başta olmak üzere tüm yöneticilere teşekkür ediyorum” dedi.