Türkiye'de bugüne kadar açılmış en geniş seçkilerden biri olma özelliği taşıyan sergi; Uluç'un insanlık, evren ve varoluş üzerine geliştirdiği düşünsel yaklaşımı, farklı ifade biçimleriyle ele alıyor.

Küratörlüğünü Öykü Özsoy Sağnak ve Nilay Dursun'un, asistan küratörlüğünü ise Naz Uğurlu Benek'in üstlendiği sergi, sanatçının zaman ve mekân algısını zorlayan üretimlerini tematik bir yapı içinde sunuyor. Ömer Uluç: Ufuk Çizgisinden Öteye, 12 Aralık 2025'e kadar İstanbul Modern'de ziyaret edilebilir.

Ömer Uluç kimdir?

1953 yılında Robert Kolej'i bitirdikten sonra 1953-1957 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde önce mühendislik sonra resim eğitimi gördü. 1953 yılında Nuri İyem’in öncülüğünde kurulan "Tavan arası Ressamları" olarak adlandırılan grupta yer aldı. 1965'te bir yıl süreyle Londra ve Paris'te, 1972-1973'te ABD ve Meksika'da, 1973-1977 arası Nijerya'da bulundu. 1983'ten itibaren Paris'te yaşayan sanatçı yılın önemli bir bölümünü İstanbul'da geçirmekteydi. Başta Paris, Berlin ve İstanbul olmak üzere çok sayıda yurt dışı ve yurt içinde sergi açtı. Birçok bienale katıldı. Kendini sadece tuval resmi ile sınırlandırmayan sanatçı değişik malzemeler kullanmak suretiyle birçok sanat yapıtı üreterek Türk sanatına farklı katkıda bulundu. 2005 yılında Baki'den alıntı ile “Heves Kuşu Durmaz Döner” adını verdiği ve kendi konuşma kayıtlarından seçtiği “Fragmanlar”la başlayan ve sayfalarını bir sergi mekanı olarak düşünerek tasarladığı kitabı, yeni bir yapıtı, yeni bir sergisi niteliğinde Yapı Kredi yayınlarından çıktı. Ardında yüzlerce sanat eseri bırakarak İstanbul'da 79 yaşında iken, 28 Ocak 2010 tarihinde öldü. Cenaze namazı Bebek Camii'nde kılındı ve dönemin Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay, iş ve sanat camiasından birçok ismin katılımından sonra Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

7 kıtada 100 ülke gezen yazar, seyahatlerini kitaplaştırdı 7 kıtada 100 ülke gezen yazar, seyahatlerini kitaplaştırdı

Kaynak: Haber Merkezi