İZELMAN'da örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve belediye bürokratları arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 13’üncü oturumu bugün gerçekleşti.

2 bin 606 sporcu Salomon Çeşme Maratonu'nda koştu 2 bin 606 sporcu Salomon Çeşme Maratonu'nda koştu

Oturumda 3 madde üzerinde uzlaşı sağlandı. Çalışma saatleri, taşıt yardımı ve çalışanın çocuğuna staj hakkı ilgili maddeler kabul edildi. Maaş zamları ve diğer ekonomik içerikli maddeler hakkında ise yeni bir teklif gelmedi. İşveren tarafı son olarak yüzde 26,19 teklifinde bulunmuştu. 19 madde ise hâlâ masada bekliyor. 

Genel İş'ten açıklamalar geldi

Oturum sonrası işçilere açıklama yapan Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, “Mayıs ayının da sıcaklığı ile sıcak günler yaşayacağımız aşikardır. TİS maddelerimizin arkasında duracağımızı bir kez daha beyan ediyorum. Biz masayı deviren taraf olmayacağız ancak yasaların vermiş olduğu hakları kullanmaktan geri durmayacağız. Grev kararını asmayı gündeme alacağız. Gerekirse grev kararını tüm kararlılıkla tüm iş yerlerine asacağız. Haklarımızı en iyi yere getirene kadar TİS’i götüreceğiz. Bizim TİS’e bu şekilde imza atma şansımız yok” dedi. Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz da “Ücret politikasını doğru yapamayanların ceremesini biz çekmeyeceğiz. Biz eşitliği sağlayana kadar mücadele edeceğiz. Biz talep ettiğimiz ücretleri sonuna kadar hak ediyoruz. TİS sürecinde fedakarlık yok arkadaşlar. TİS 2 yılda bir gerçekleşiyor. Fedakarlığı kendileri yapması gerekiyor. Önümüzde 34-35 gün var. Mayıs ayı itibari ile genel merkez ile oturup grev kararını alacağız. Taleplerimiz de kabul etmezse grevi uygulamak zorunda kalacağız. İşçinin talebini gerçekleştirecek bir TİS yapalım” diye konuştu.

Belediyenin kapısına kilit vurulabilir

Oturum sonrası açıklama yapan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, "Tek derdimiz masada bu sözleşmeyi imzalamak. Uzlaşı sağlanmazsa yapılması gereken neyse yapmak zorundayız. Bu ülkede tüm faturalar işçilere kesiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de aynı işi yapan işçiler farklı ücretlere tabi tutuluyor. Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek eşit işe eşit ücret talebimiz yok sayılıyor ve yüzde 26,19 zam dayatılıyor. Şirketler arasındaki ücret eşitsizliği kaldırılmalı. Bu talep en doğal hakkımız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bu iş uzlaşıyla sonuçlanmazsa biz grev hakkımızı bir köşede saklıyoruz. Bizim taleplerimiz hayat bulmadığımız takdirde grev kararının ne zaman asılacağını ve fiili grevin ne zaman yapılacağını masaya yatıracağız. Masadaki tablo bu. En kötüsüne hazırlanmak zorundayız. Bize söylenen ‘Biz İZULAŞ'a, İZBETON'a, İZDOĞA'ya verilen ücretleri hiçbir şekilde veremeyiz. Verirsek belediyenin kapısına kilit vururuz'.

Arabulucu tutanağının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaşmasının ardından son 60 günlük grev sayacı başladı. Bu süreçte ya TİS’in imzalanması ya da greve çıkılması gerekiyor. 60 günlük sürecin dolmasına 35 gün kaldı.

Kaynak: Haber Merkezi