İZMİR

İzmir Bergama'da 4 bin 500 yıllık tanrıça idolü bulundu!

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pergamon Antik Kenti'nde yapılan yüzey araştırmalarında, Tunç Çağı'na ait mermere işlenmiş bir idol bulundu.

Abone Ol

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Pergamon Antik Kenti, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde "Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" olarak yer alan antik kent, dünyada ilk psikoterapi yönteminin uygulandığı Asklepion ve İncil'de bahsedilen 7 kiliseden biri olan Kızıl Avlu gibi önemli eserleri barındırıyor. Bu yıl yapılan yüzey araştırmalarında ise Tunç Çağı’na tarihlendirilen 4,5 santimetre boyunda bir idol keşfedildi.

Tarih öncesi inanışların izleri

Bulunan mermere işlenmiş idol, tarih öncesi inanç sisteminin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, buldukları idollerin Truva'daki eserlerle benzerlik gösterdiğini belirtti. Pirson, modern arkeolojinin yalnızca şehir merkezleri değil, aynı zamanda çevresindeki alanlarda da detaylı araştırmalar yaptığını ifade etti.

Gelişmiş araştırma yöntemleri

Yüzey araştırmalarında, haritalar, uydu fotoğrafları ve jeofizik etütler kullanılarak antik şehirlerin çevresindeki yaşam hakkında bilgi edinilmeye çalışıldığını dile getiren Pirson, bu bulguların bölgenin tarihi ve kültürel mirasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Pergamon Antik Kenti'ndeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle devam ederken, Türk ve Alman uzmanlar iş birliğiyle bölgenin zengin tarihi mirasının ortaya çıkarılması hedefleniyor. Bu önemli bulgu, Pergamon’un antik çağlardaki dini ve kültürel yaşamını aydınlatacak nitelikte.