GENEL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay seçim vaatlerini yerine getirdi mi?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 2024 seçimlerinin ardından birçok önemli vaat ve projeye dair açıklamalarda bulunmuştu. 2025 yılına yaklaşırken, bu vaatlerin ne ölçüde yerine getirildiği merak konusu. Sizler için bu haberimizde verilen vaatler gerçekleştirildi mi? konusunu mercek altına aldık.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, seçim dönemi boyunca yeni nesil belediyecilik anlayışıyla hareket edeceklerini ve 2050 yılına yönelik hedefler belirleyeceklerini vurgulamıştı. Tugay, iklim krizi, enerji krizleri ve dünya genelindeki adaletsizlikler gibi küresel sorunların çözümünde, yerel yönetimlerin ve şehir planlamalarının kritik rol oynayacağını ifade etmişti. Bu bağlamda, sorunları küresel perspektiften değerlendireceklerini, ancak çözümleri yerel düzeyde planlama ve uygulamalarla geliştireceklerini dile getirmişti.

Ayrıca, İzmir için önemli bir adım olarak İzmir Planlama Ajansı kurulacağını duyurulmuştu. Tugay, bu ajansın şehrin geleceğini şekillendirecek kararlar almak için önemli bir araç olacağını belirtmişti. “Karar alırken bizim beynimiz olacak, tüm veriyi toplayacak, ihtiyacımız olduğunda verileri doğru analiz edip şehrimizin gözü kulağı olacak bir kurum olacak,” şeklinde konuşmuştu. Bu ajansın İzmir için şehir planlaması, altyapı projeleri ve sürdürülebilir gelişim stratejilerinde temel bir rol üstleneceği ve şehrin daha etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağı öngörülüyordu.

Cemil Tugay'ın diğer seçim vaatleri de şu şekildeydi;

Su fiyatları ve trafik:

Tugay, su fiyatlarını düşüreceğini ve ulaşımda ana arterlerde hızlı müdahaleler yaparak trafiği rahatlatacağını söylemişti.

Alt geçit ve asansörler:

 Alt geçitlerdeki sorunların çözüleceğini vaat etmişti.

Yeşil doku ve doğal alanlar:

Tugay, yeşil dokunun artırılmasına yönelik adımlar atacaklarını ve doğa ile ilişkisini bozmadan kent planlaması yapılacağını belirtmişti.

Yaşlılar için eylem planı:

 Yaşlı vatandaşlara yönelik eylem planını yapılacaktı.

Tüketim kooperatifleri ve kentsel dönüşüm:

Belediyelerin, kooperatifler aracılığıyla destekleneceği ve dezavantajlı mahallelerdeki okulların kantinlerinin belediye şirketleriyle işletileceği vaatleri de önemli projelerdi.

Yapay zeka ve akıllı kavşaklar:

Tugay, İzmir'de yapay zeka daire başkanlığı kurulacağını ve akıllı kavşaklar ile trafiği rahatlatmayı vaat etmişti.

Kentsel dönüşüm ve deprem master planı:

İzmir'in deprem riski göz önüne alındığında, deprem master planı ve kentsel dönüşüm projeleri hazırlanacağı söylenmişti.

Binaların dönüşümü:

Tugay'ın kentsel dönüşümle ilgili olarak riskli binalara müdahale edeceğini ve bu sürecin finansal sorunlar nedeniyle aksadığına dair açıklamaları vardı.

Metrobüs, tramvay ve izban seferleri:

İzmir'e metrobüs getirilmesi, tramvay hattının uzatılması ve İzban seferlerinin sıklaştırılması gibi vaatler vardı.

Deniz taksileri ve iç körfez projeleri:

İç körfezde deniz taksileri uygulaması başlatılacaktı.

Atık su arıtma ve kıyı düzenlemeleri:

Tugay, İzmir'deki atık su arıtma tesislerinin çoğunun yenilenmesi gerektiğini ve Körfez için sirkülasyon kanalı projeleri olduğunu belirtmişti.

Yeni yerleşim alanları ve sosyal konut projeleri:

İzmir'de 5 yıl içinde 25 bin sosyal konut yapılması vaat edilmişti.

Tarım 4.0 ve kooperatif destekleme:

Tugay, tarımda teknolojiyi kullanmayı ve tarım kooperatiflerini desteklemeyi vaat etmişti.

Peki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bu hangi vaatlerini gerçekleştirdi?

Anne dayanışma kartı:

0-4 yaş arası çocukları olan annelere, belediye toplu taşıma araçlarında 60 kontörlük ücretsiz biniş hakkı sağlanırken, 4-5 yaş arasındaki çocukları olan annelere de aylık 10 kontörlük kartlar sunuluyor.

Emekli dayanışma kartı:

İzmir'deki emeklilere su faturası, kira ve market desteği veriliyor. Özellikle su kullanımında, emekliler ilk 4 metreküplük kullanımda ücretsiz faydalanıyor.

Su baskınları önlenmesi:

Kordon'da yaşanan su baskınlarını engellemek amacıyla Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar fırtına duvarları inşa edildi.

Kent lokantaları:

 Ekonomik zorluklarla karşılaşan vatandaşlara sağlıklı ve uygun fiyatlı yemek sunan Kent Lokantalarının sayısı artarak beşincisi Aliağa’da açıldı.

 Çölyak hastalarına özel ekmek:

 Halk Ekmek Fabrikası’nda çölyak hastalarına özel glütensiz ekmek üretiliyor.

Engelli yolculara özel güvenlik önlemleri:

 ESHOT filosunda engellilerin güvenliği için emniyet kemeri montajı yapıldı.

90 dakika uygulaması:

 İzmir’de toplu taşıma araçlarında yapılan aktarmalarda 90 dakika içerisinde yapılan ikinci binişler ücretsiz hale getirildi.

Güneş ağaçları ve şarj alanları:

İklim kriziyle mücadele kapsamında Bostanlı’da güneşten ve rüzgardan enerji sağlayan güneş ağaçları kurularak küçük elektrikli araçlar ve cihazlar şarj edilebiliyor.

Sokak hayvanları için kısırlaştırma:

Sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremesini engellemek için mobil kısırlaştırma araçlarıyla çalışmalar yapılıyor.

Karavan parkı:

Karavan sahiplerine güvenli park alanı sağlamak amacıyla İnciraltı’nda bir otopark hazırlandı.

Karşıyaka'da su baskınlarına karşı önlem:

Karşıyaka Yelken Kulübü çevresinde su baskınlarını önlemek amacıyla düzenlemeler yapıldı.

Öğrencilere destek:

15 bin öğrenciye kırtasiye desteği sağlanırken, başarılı öğrencilere konaklama ve ulaşım desteği veriliyor. Ayrıca, öğrencilere nakliye hizmeti ve çamaşırhane olanakları sunuluyor.

Sağlıklı bebekler için destek:

Dezavantajlı mahallelerdeki Dayanışma Noktalarında bebek bezi ve havlusu dağıtımı yapılıyor.

Eşrefpaşa hastanesi’ne modern ek bina:

549 milyon liralık yatırımla, Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek bina yapılacak ve bu bina çeşitli sağlık hizmetleriyle donatılacak.