İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin endüstriyel miraslarından tarihi Elektrik Fabrikası’nın yüksek yapılaşma tehdidi altında olduğunu belirtti. Yapının, İzmir'e kültürel bir merkez olarak kazandırılması için mücadele edileceği açıklandı.

Tescilli miras için yüksek yapılaşma tehdidi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin simgelerinden Elektrik Fabrikası’nın korunarak kent kültürüne kazandırılmasını istedi. Özelleştirme İdaresi’nin yüksek yapılaşma öngören planlarına tepki gösteren belediye, bu tür yapıların turizm ve ticaret alanlarına dönüştürülmesi yerine kültürel amaçla kullanılması gerektiğini vurguladı.

Elektrik fabrikasının tarihi önemi

1929 yılında inşa edilen Elektrik Fabrikası, dönemin endüstriyel yapısını yansıtan, ekonomik ve sosyal hayatın bir parçası olmuş bir miras olarak öne çıkıyor. Fabrika, 1998 yılında İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca “2. Grup Yapı” olarak tescillendi ve koruma altına alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçmişte bu alanın kamuya kazandırılması için çeşitli girişimlerde bulunsa da bu talepler kabul edilmedi.

Yapılaşma bölgeye zarar verebilir

Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi tarafından önerilen “Emsal:3.00, Yükseklik:30 kat” yapılaşma koşullarının tescilli yapının siluetini bozacağını ve bölgenin dokusuna zarar vereceğini vurguladı. Yeni Kent Merkezi olarak planlanan alanda yüksek yapılaşmanın kentin kültürel mirasına tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Kamu yararına kültür merkezi olarak korunmalı

Belediye, Elektrik Fabrikası'nın kültürel bir merkez olarak kente kazandırılması gerektiğini belirterek, özel kullanıma yönelik planlar yerine kamu yararının esas alınması çağrısında bulundu. Bu doğrultuda, yapının gelecek nesillere aktarılması için İzmir’e kültür odağı olarak kazandırılacağı ifade edildi.

Senarist ve yönetmen Olgun Özdemir'in cenazesi, İzmir Buca'da toprağa verildi Senarist ve yönetmen Olgun Özdemir'in cenazesi, İzmir Buca'da toprağa verildi


 

Kaynak: Haber Merkezi