İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Sağlığa Erişememek de Şiddettir” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yaptı. Alanında uzman konuşmacılar, kadınların sağlığa erişim konusunda yaşadığı engelleri ve bunun kadına yönelik şiddetin bir boyutu olduğunu vurguladı. Programda, Türkiye’de kadınların karşılaştığı sorunlara ilişkin çarpıcı veriler paylaşıldı ve çözüm yolları ele alındı.

İzmir'in güçlü kadınları Karşıkaya'da buluştu: Şiddetle mücadeleye güçlü mesajlar İzmir'in güçlü kadınları Karşıkaya'da buluştu: Şiddetle mücadeleye güçlü mesajlar

“Kadın sağlığındaki tablo ağır”

Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Akın, Türkiye’de her on kadından dördünün partner şiddeti yaşadığını ve anne ölümlerinin üçte birinin önlenebilir nedenlerle gerçekleştiğini belirtti. Akın, “Şiddetle mücadele için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi gerekiyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerinde erişim engellerinin kaldırılması şart” dedi.

Izmir Kadın Etkinliğii

Küresel sıralamada Türkiye geriliyor

Kadına yönelik şiddetle mücadelede İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çeken Akın, Türkiye’nin 146 ülke arasında 129. sırada yer aldığını ifade etti. “2022’de 124. sıradayken, 2023’te bu sıralamanın gerilemesi durumun daha da vahim olduğunu gösteriyor” diyerek, acil çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

“Kadınların güçlenmesi şart”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay ise kadınların toplumsal hayatta daha fazla yer almasının şiddeti önlemede kritik olduğunu vurguladı. Okyay, “Kadınlarımızın istihdamdan siyasete kadar her alanda güçlenmesi gerekiyor. Bu eşitsizlik devam ettiği sürece sorunlar çözülemeyecek” ifadelerini kullandı.

Izmir Büyükşehir Kadın Etkinliğii

Afetlerde kadın sağlığı ele alındı

Sempozyumun ikinci oturumunda “Afetlerde Kadın Sağlığı” konusu işlendi. Prof. Dr. Türkan Günay ve Uz. Dr. Mevhibe N. Tümüklü, deprem gibi afetlerde kadınların yaşadığı sağlık sorunlarını ele aldı. Kadınların afet durumlarında cinsel sağlık, üreme sağlığı ve ruh sağlığı alanlarında karşılaştığı zorluklar tartışıldı.

Bu etkinlikler büyük önem taşıyor

Sempozyumun sonunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, kadına yönelik şiddetin her boyutuyla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bu konunun göz ardı edilen yönlerine dikkat çekmek için bu etkinlikler büyük önem taşıyor” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi