İzmir'deki antik kente boru hattı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.’ye ait 7 kilometre uzunluğundaki ‘Soğutma Suyu Alma ve Soğutma Suyu Derin Deniz Deşarj Boru Hattı Projesi’ ilgili koruma amaçlı imar planları yayımladı.


Askıya çıkan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na göre boru hattının yaklaşık 1 kilometrelik kısmı, İzmir 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 10.06.2015 tarih ve 5276 sayılı kararı ile şu an ki sınırları çizilen Kyme Antik Kenti 3’üncü Derece Arkeolojik SİT alanı sınırlarından geçiyor. Ayrıca planlama alanı yakın çevresinde, 1’inci derece arkeolojik sit Alanı olarak belirlenmiş tümülüs mezar (höyük) alanı ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı korunma alanları da bulunuyor.

ORMANLIK ALANDAN DA GEÇİYOR
Planlama alanı, 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında ‘Sanayi Alanı’ ve ‘Arkeolojik SİT Alanı’ kullanım kararları içinde yer alıyor. Boru hattının bir kısmı ormanlık alandan geçerken maliye hazinesi araziler ile ilgili HABAŞ ve ilgili kurumlar arasında protokoller de imzalanmış durumda.

Denizden çekilen su Habaş’ın doğalgaz kombine çevrim santralinde kullanılması planlanıyor.

Plan açıklama raporunda “Yaklaşık 7 km uzunluğunda projelendirilmiş olan HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.’ye ait, Soğutma Suyu Alma ve Soğutma Suyu Derin Deniz Deşarj Boru Hattı Projesi güzergahı belli noktalarda Kyme Antik Kenti III. Derece Arkeolojik Sit Sınırları içine girmektedir. Boru hatlarından, soğutma suyu alma boru hattı, 2.302. - 3.058. metreleri ile 3.494. – 3.666. metreleri arasında, soğutma suyu derin deniz deşarj boru hattı ise, 2.388. - 3.148. metreleri ile 3.589. – 3.757. metreleri arasında Kyme Antik Kenti III. Derece Arkeolojik Sit içinde kalmaktadır" ifadeleri yer alıyor.


(Fotoğaf: Özer Akdemir)

KYME ANTİK KENTİ HAKKINDA
İzmir İli, Aliağa İlçesi Kent Merkezi’ne 6 km mesafede yer alan Namurtköy sınırı içinde ve Çandarlı Körfezinin güneyinde kalan Kyme Antik Kenti, Batı Anadolu’da Aiolis Bölgesinde yer alan 12 Aiol kentinin en önemlilerinden birisidir. Kent, Nemrut Körfezi olarak adlandırılan alandaki iki tepe ve aralarındaki vadide kurulmuştur. Deniz kıyısında yer alması ve bir limana sahip olması sonucunda kentte ticaret gelişmiş ve önemli bir yer tutmuştur. Kyme kenti, M.Ö. 7 yy’dan M.S. 3. yy’a kadar kendi adına sikke basmıştır, bu da kentin gelişmişliğinin ölçütü olarak görülmektedir. Özellikle şarap ve zeytinyağı ticareti ile uğraşan kent, uzun bir süre limanlarından vergi almamış, bu sayede de birçok tüccarı kente çekebilmiştir.

381 Yorum

Yorum Gönder