İzmir’in tarihi zenginliklerle dolu ilçesi Dikili, köklerini M.Ö. 4000-5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişe dayandırıyor.

İlk yerleşim yerleri olan Ağıltepe ve Kaletepe’de yapılan kazılarda, bu bölgenin Akalar’ın yaşadığı “Aterneus” olarak adlandırıldığı ortaya çıkarıldı.

Eoılıler dönemine kadar uzanan Dikili topraklarında Aterneus, Pytani, Astria ve Teutronia gibi antik kentler bulunuyor.

İzmir Sığacık Pazarı: Yöresel lezzetlerin adresi İzmir Sığacık Pazarı: Yöresel lezzetlerin adresi

Dikili’nin farklı medeniyetlerle yoğrulan tarihi

Tarih boyunca Lidya, İran, Frikya, Mysia gibi uygarlıkların yanı sıra Romalılar, Bergamalılar, Bizans, Cenova, Selçuklu ve Osmanlı gibi çeşitli medeniyetler Dikili’de hüküm sürdü.

Tarihi sit alanlarında Aristo, Hermos, İskender gibi ünlü isimlerin izlerine rastlanması, Dikili’nin kültürel çeşitliliğini gözler önüne seriyor.

Osmanlı döneminde Karaosmanoğlu’nun Dikili’de bir çiftlik kurarak köy haline getirdiği bu bölge, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise İzmir’in ilçesi olarak şekillendi.

İsminin kökeni ve günümüz Dikili’si

Dikili'nin adı, Karaosmanoğlu’nun bölgede “dikmelik” olarak bilinen bir çiftlik kurmasından geliyor. “Dikmelik” olarak anılan bu yer zamanla “Dikili” halini aldı.

14 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtarılan ve 1928’de Bergama’dan ayrılarak İzmir’e bağlı bir ilçe olan Dikili, günümüzde köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi