İzmir'in meşhur gevreği, sıcak ve taze olarak, sabahları çayın yanında mutlaka yerini alıyor. Farklı lezzetleriyle damağınızda iz bırakan bu nefis gevrek, geleneksel tariflere sadık kalınarak evde de yapılabiliyor. Hem kahvaltı sofralarına hem de çay saatlerine uygun olan bu tarifle, İzmir'in sokak lezzetini evinize taşıyabilirsiniz. İşte İzmir gevreği tarifi:
Gevrek nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 1 kilo un
- 55 gr yaş maya
- 20 gr tuz (1 yemek kaşığı dolu)
- 20 gr ayçiçek yağı
- 40 gr toz şeker
- Aldığı kadar su (çeşme suyu)
- Yarım su bardağı pekmez
- Yarım su bardağından biraz az su
Hazırlık
Tarife başlamadan önce unun yarısı bir kaba koyun. Geri kalan malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Suyu yavaşça ekleyerek, hamuru hafif çamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Ardından geri kalan unu ekleyerek, kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğurun. 120 gramlık bezelere ayırarak, her bir bezeyi ortası ince, kenarları kalın olacak şekilde, kemik şekli vererek 5 dakika mayalandırın.
Fırına hazırlık
Mayalanan hamurların iki kalın tarafını birleştirin ve yuvarlak simit şekli verin. Ayrı bir kapta pekmez ve suyu karıştırın, bir tavada ise susamları kavurup soğutun. Şekil verilen gevrekleri önce pekmezli suya batırın, sonra fazla suyu süzün ve kavrulmuş susama buladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.
Pişirme
İzmir gevreklerini, 180-200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. Sonuç olarak, dışı çıtır, içi yumuşacık, bol susamlı nefis İzmir gevrekleri sofranızda hazır. Afiyet olsun!