İzmir için kırmızı alarm: 36 bin bina acil yıkılmalı!

 İzmir Kentsel Dönüşüm Zirvesi' kentte büyük ses getirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen, Türkiye'nin en önemli konu başlıklarından biri olan kentsel dönüşümle ilgili çağrı yaptı.

İZMİR'E ÖZEL DAİRE BAŞKANLIĞI

Gürgen'in, "İzmir'de 30 belediyenin her birinin elini taşın altına koyması lazım. Ne yapacaksak hep beraber yapalım. Tehlike kapıda ama çözüm hepimizin elinde. Birlikte olursak biz bu işi başaracağız" sözlerinin önemine değinen vatandaşlar, Yeni Asır'a ulaşarak bu konuda ısrarcı yayınların devam ettirilmesini istedi.

Deniz Aydemir

Zirve sonrası Yeni Asır'a açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dönüşüm Alanları 5. Daire Başkanı Deniz Aydemir, etkinliğin faydalı geçtiğini belirterek, Bakanlığın İzmir'e ve İzmirlilere verdiği önemi anlattı. Bakanlığa bağlı tüm daire başkanlıklarının Ankara'da olduğunu dile getiren Aydemir, "Sadece 5. Daire Başkanlığı İzmir'de bulunuyor. Bu da İzmir'e ne kadar dikkat verildiğini ortaya koyuyor" dedi.

AFET RİSK HARİTASI HAZIR

Deniz Aydemir, yaptığı açıklamada "Kentsel dönüşüm ile ilgili yapılması gereken ve acil eylem planı içinde olan tüm detayların hızlıca yerinde çözümü için Bakanlığımız İzmir'e özel bir uygulama ile bir daire başkanlığı kurdu. Bu karar İzmir'e özel bir durum" diye konuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin geçtiğimiz aylarda İzmir için yaptığı açıklamayı hatırlatan Aydemir, "165 bin riskli ve zemin etüdü iyi olmayan bina tespit edildi. Bu binaların içinden de 180 bin daire ve işyerini kapsayan 36 bin binanın acil olarak yıkılması gerekiyor. Söz konusu 36 bin binanın vakit kaybetmeden kentsel dönüşüme girmesi şart" ifadelerini kullandı. İzmir Afet Risk Haritası'nın da hazırlandığını vurgulayan Aydemir, "Nerede, ne olabileceğini, heyelan riski olan bölgeleri, fayların hareketli olduğu bölgeleri, zeminin sıvılaştığı bölgeleri belirledik. Bu risk haritasında hepsi var. Bahsettiğimiz 36 bin bina haritada belirlenen alanlarda" dedi.
[16:30, 24.05.2024] Feraye Şen: Rakamlar açıklandı: İzmir'in 4'te 1'i emekli!
Türkiye Emekliler Derneğinin (TÜED) araştırmasına göre, Türkiye'deki 16 milyon 154 bin emeklinin yarısı 10 büyükşehirde ikamet ederken, İzmir'de 1 milyon 176 bin 709 emekli yaşıyor. Araştırmaya göre İzmir'in nüfusunun 4'te 1'i emekli vatandaşlardan oluşuyor.
TÜED tarafından yapılan "Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırması" ile Türkiye'de emeklilerin yoğun olarak yaşadığı iller belirlendi.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yaşlılık aylığı alıyor.

İstanbul, 3 milyon 240 bin kişiyle en fazla emekli nüfusuna sahip şehir olurken, toplam emekli nüfusunun yüzde 20'si bu kentte yaşıyor.

İstanbul'un ardından en yoğun emekli nüfusuna sahip iller, şu şekilde sıralandı:

"Ankara 1 milyon 261 bin 552 kişi, İzmir 1 milyon 176 bin 709 kişi, Bursa 720 bin 435 kişi, Antalya 495 bin 70 kişi, Adana 399 bin 524 kişi, Konya 393 bin 837 kişi, Kocaeli 391 bin 756 kişi, Balıkesir 361 bin 466 kişi, Mersin 334 bin 22 kişi."

Açıklanan son verilere göre İzmir'in toplam nüfusu ise 4 milyon 479 bin 525. Rakamlara bakıldığında İzmir'in yüzde 26'sının emeklilerden oluştuğu görülüyor. 

EN AZ EMEKLİ ARDAHAN, BAYBURT VE TUNCELİ'DE

Toplam 8 milyon 774 bin 811 emeklinin yaşadığı söz konusu 10 büyükşehir, Türkiye'deki emeklilerin yüzde 54'üne ev sahipliği yaparken, Ankara ve Konya dışındaki şehirlerin denize kıyısının olması dikkati çekti.

Nüfusu 1 milyon 273 bin civarında olan Balıkesir, yüzde 28 ile nüfusuna oranla en fazla emeklinin yaşadığı şehir oldu.

Ardahan 10 bin 814 kişiyle en az emekli nüfusuna sahip şehir olurken, Ardahan'ın ardında 13 bin 98 kişiyle Bayburt, 13 bin 294 kişiyle ise Tunceli geldi.

"EMEKLİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ"

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, araştırmaya dair AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, TÜED'in 1 milyona yakın üyesiyle emeklileri temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek, yaptıkları araştırmaların sonuçlarının izleyecekleri politikaları belirlemede yol gösterici olduğunu söyledi.

Araştırmayla ulaştıkları, emeklilerin yarısının 10 büyükşehirde yaşadığı sonucunun önemli bir veri olduğuna dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

"16 milyon emekli, toplumun önemli bir kesimini oluşturuyor. Ülkenin kalkınması için yıllarca alın teri döken emeklilerimizin başta ekonomik olmak üzere sorunlarına çözüm üretilmeli, talepleri karşılanmalı. Emeklilerin İstanbul ve Ankara gibi metropollerden kopamamasının nedenleri iyi analiz edilmeli. Hükümet ve yerel yönetimler, araştırmamızın sonuçlarını dikkate alıp, emekli nüfusunun yoğun olduğu yerlere yönelik politikalar geliştirmeli." (AA)

0 Yorum

Yorum Gönder