Sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni "eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirerek, üçüncü kez iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İzmir Sağlık Platformu, düzenlemenin geri çekilmesi talebiyle İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı ve sağlık çalışanlarının taleplerini kamuoyuna duyurdu.

“Üçüncü defa iş bırakıyoruz”

Eylemde, İzmir Sağlık Platformu tarafından yapılan ortak basın açıklaması okundu. Aile Hekimleri Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, sağlık çalışanları olarak sahada canla başla çalıştıklarını belirterek, “Üçüncü defa iş bırakıyoruz” dedi. Kandemir, yönetmeliğin hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığını ve sorumlu oldukları nüfus içinden 6 ay boyunca Aile Sağlığı Merkezi'ne başvurmayan kişiler için gelirlerinin kesildiğini hatırlatarak, “Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını nasıl engellemeyi bekliyorsunuz?” diye sordu.

"Esnaf değil, hekimiz"

Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, yönetmeliğin derhal geri çekilmesi gerektiğini belirterek, aile sağlığı merkezlerinin ticaret mantığıyla yönetilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Mengücük, aile hekimlerinin, devlet tarafından verilen cari giderle ASM giderlerini karşılamak zorunda kaldığını ve birçok hekim ve sağlık çalışanının cebinden para harcamak durumunda kaldığını vurguladı. “Bizler hekimiz, esnaf değiliz,” dedi.

Sağlık emekçilerinin talepleri neler?

Çolak, sağlık emekçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

İzmir’in deniz sporları merkezi olma yolculuğu: Kite ve windsurf rüzgarı İzmir’in deniz sporları merkezi olma yolculuğu: Kite ve windsurf rüzgarı
  1. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması.
  2. Aile Sağlığı Merkezi sayısının hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılması.
  3. Aile Hekimliği'nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamın son bulması.
  4. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş ödenmesi.
  5. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkin ve caydırıcı tedbirlerin alınması.
  6. Eylemlerin halkın sağlık hakkını savunmak için gerçekleştirildiği ve halkın desteğinin beklendiği ifade edildi.
Kaynak: Haber Merkezi